Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2017 17:26 - ВНИМАНИЕ - НЕСТЕРОИДНИ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ
Автор: elenkokoschkov Категория: Други   
Прочетен: 524 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.01.2017 18:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Внимание
Нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти
:
приложението на нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти може да понижи антихипертензивния ефект на ACE инхибитора. Нещо повече, описано е, че НСПВС и ACE инхибиторите имат адитивен ефект по отношение повишение на серумния калий, което може да влоши бъбречната функция.

Zofen tabl. film 30 mg x 7; x 14; x 28
(Ace инхибитори- лекарствени продукти за сваляне на кръвно  налягане)

При приложение на АСЕ-инхибитори при проява на хипотония има данни за отделни случаи на тахикардия, палпитации, аритмия, ангина пекторис, инфаркт на миокарда, транзиторни исхемични атаки и мозъчен кръвоизлив.

Много рядко има съобщения за периферен оток, ортостатична хипотония и болка в гърдите.

Скелетно-мускулна система
В редки случаи могат да възникнат миалгия и мускулни крампи 

Отделителна система
Може да възникне или да се утежни бъбречна недостатъчност. Има данни за остра бъбречна недостатъчност (вж. "Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба").

Дихателна система
Доказано е, че ACE инхибиторите предизвикват кашлица при голям брой пациенти. В редки случаи има съобщения за диспнея, синуит, ринит, глосит, бронхит и бронхоспазъм. ACE инхибиторите са свързвани с начало на ангионевротичен оток при малък брой пациенти, със засягане на лицето и орофарингеалните тъкани. В изолирани случаи ангионевротичният оток, със засягане на горните дихателните пътища, е причинил фатална дихателна обструкция.

Стомашно-чревен тракт
Понякога могат да възникнат гадене, болки в корема, повръщане, диария, запек и сухота в устата.
Във връзка с ACE инхибиторите са описани отделни случаи на холестатична жълтеница, хепатит, панкреатит и илеус.

Кожа и кожни придатъци
Понякога могат да се появят алергични реакции и реакции на свръхчувствителност, като обрив, пруритус, уртикария, еритема мултиформе, синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза, псориазо-подобни ефлоресценции, алопеция. Те може да се съпътстват с висока температура, миалгия, артралгия, еозинофилия и/или повишени титри
на АНА (ANA).

Нервна система
Понякога се наблюдават главоболие, световъртеж, отпадналост. Рядко: депресия, промени в настроението, разстройства в съня, парестезии, импотентност, нарушено равновесие, объркване, шум в ушите, замъглено зрение и смущения във вкуса.

Лабораторни параметри
Може да се наблюдава повишаване на кръвната урея и плазмения креатинин, които са обратими при прекъсване на лечението, особено при пациенти с бъбречна недостатъчност, тежка сърдечна недостатъчност и реноваскуларна хипертония. При няколко пациенти има съобщения за понижаване на хемоглобина, хематокрита, броя на тромбоцитите и левкоцитите. Това включва агранулоцитоза и панцитопения. Има съобщения за хемолитична анемия при пациенти с дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа. Има данни и за повишаване на серумните нива на чернодробните ензими и на билирубина.

Общи нарушения
В редки случаи се наблюдава повишено изпотяване, зачервяване и нарушена микция.


Ace инхибитори, самостоятелно
(Те са над 110 броя)

ACE инхибитори и диуретици
(Те са над 50 броя)

НЕСТЕРОИДНИ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ
(Те са над 330 броя)

АСПИРИН-Acetylsalicylic acid

P.S. Диуретика който е в комбинация с Ace инхибиторите е Хидрохлоротиазид (Hydrochlorothiazide) , от групата на тиазидните диуретици - той също поврежда бъбреците и не само.

• Бъбречна недостатъчност:
тиазидните диуретици, трябва да се използват внимателно при пациенти с умерено увредена бъбречна функция (те са неефективни при напреднала бъбречна недостатъчност - креатининов клирънс



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 1389258
Постинги: 862
Коментари: 2788
Гласове: 4859
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930