Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2017 21:25 - Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето
Автор: mt46 Категория: Тя и той   
Прочетен: 3526 Коментари: 7 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Джейн Остин – Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето Дек. 16 venezia image

Джейн Остин е английска писателка, родена на 16 декември 1775 г. в Стивънтън, Хампшър, и починала на 18 юли 1817 г. в Уинчестър.

Джейн Остин е един от най-ярките творци в английската литература от ХVІІІ в. За личността ѝ се знае сравнително малко, предимно от спомени на семейството и от оцелялата кореспонденция със сестра ѝ Касандра.

Втората дъщеря и предпоследно дете в семейството на преподобния Джордж Остин, пастор в с. Стивънтън, обл. Хемпшир, и съпругата му Касандра Лий. Израства в голямо семейство, подобно на сем. Бенет от „Гордост и предразсъдъци“ ; има шест братя и една сестра – Касандра, с която е много близка. Баща ѝ произхожда от стара кентска фамилия и е стипендиант на колежа „Св. Йоан“ в Оксфорд, а майка ѝ е дъщеря на аристократи от стар, но обеднял род. Семейството е с ограничени материални възможности и само поддържа домакинството си. Двама от братята, Джеймс и Хенри, вървят по стъпките на бащата и стават банкери. Други двама, Франсис и Чарлз, си намират военноморска служба, като единият се издига до ранг адмирал на флота.

Касандра оказва голямо влияние върху творчеството на сестра си. Остин е определяна като затворена, себична и много горда, затова не е всеобща любимка, но с по-голямата си сестра е споделяла всичко. Многобройните им писма са основен източник на информация за Джейн Остин. За съжаление Касандра изгаря по-голямата част от кореспонденцията им, за да не се състави погрешно мнение за Джейн и това да повлияе пагубно на творчеството ѝ. Съдбата на Остин не предполага бележити авантюри и увлекателни приключения, затова тя прекарва целия си живот заобиколена от любящи роднини.

image

Творчество

Романът ѝ „Разум и чувства“ спечелва огромна популярност и става много известен. Голяма популярност печелят също „Гордост и предразсъдъци“ и „Ема“.

„Разум и чувства“ е публикуван през 1811 г. Първата версия на романа е написана още през 1795 г. със заглавие „Елинор и Мариан”. „Гордост и предразсъдъци“ – първоначално „Първи впечатления” (First Impressions) – е завършен през 1796-97 г., но публикуван едва през 1813 г. Той е една от първите романтични комедии и остава бележит за цялата английска литература. Считан за най-популярния от всички произведения на Остин, романът присъства на челните места в класациите на любими книги във Великобритания: през 2003 г. е на второ място, а през 2007 г. – на първо. Пред 1814 г. излиза „Менсфийлд парк“, а през 1816 г. – „Ема“, с посвещение на регента. „Абатството Нортангър“ и „Доводите на разума“ са публикувани посмъртно през 1818 г. По-къси произведения са „Лейди Сюзан“ и Сандитън (Sanditon, незавършен). Новелата „Семейство Уотсън“ е довършена от племенницата на Остин, Катрин Хабък, и е публикувана с подзаглавието „По-малката сестра“ в средата на XIX век. Някои от по-ранните произведения на Остин, известни в литературата като „ювенилия“ (juvenilia), са: „Трите сестри“, „Любов и приятелство” (Love and Freindship), „История на Англия“ и „Красивата Касандра“.

Последни години Имението в Чотън, където Джейн Остин прекарва последните осем години от живота си. Днес музей.

Джейн Остин умира на 41-годишна възраст от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър, където отива на лечение. Последните ѝ месеци са мъчителни, но роднини твърдят, че тя не е погълната от жалост и скръб. Последвали изследвания показват, че е имала признаци на отравяне с арсеник.

 

Кому са нужни модерните гурута, които ни учат на самопомощ, когато романистка от 19-ти век е знаела всички житейски тънкости? Ето и нейните 30 цитата за щастлив живот, разделени на категории:

За любовта:

image

„Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето.“ – Лична кореспонденция

„Никой мъж не се обижда от възхищението на друг по своята любима; само жената може да превърне това възхищение в ад.“ – „Абатството Нортангър“ (1817)

„Едната половина от света не разбира удоволствията на другата.“ – „Ема“ (1815)

„Колкото повече научавам за света, толкова повече се убеждавам, че никога няма да намеря мъж, когото да обичам истински. Имам твърде големи очаквания!“ – „Разум и чувства“ (1811)

„Ако те обичах по-малко, вероятно щях да мога да говоря повече за това.“ – „Ема“ (1815)

 За брака:

„Бракът наистина изисква много маневри.“ – „Менсфийлд парк“ (1814)

„Освен да бъде омъжено, едно момиче иска да от време на време да не му провървява в любовта.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

„Щастието в брака е изцяло въпрос на случайност.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

За мъжете и жените:

„Мразя да те слушам да говориш за всички жени, като че ли са красиви дами, а не рационални същества. Никой от нас не иска цял живот да плава в спокойни води.” – „Доводите на разума“ (1817)

„Осигури на едно момиче образование и я представи пред света както трябва, и тя ще успее да намери своето място без повече помощ от никого.“ – „Менсфийлд парк“ (1814)

„Човек не може винаги да се надсмива над някого, без от време на време да се натъква на нещо остроумно.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

За живота:

„Изненадите са глупаво нещо. Удоволствието не усилва, а и неудобството често е значително.” – “Eмa” (1815)

„Познавайте собственото си щастие. Не искайте друго, освен търпение – или пък му дайте по-вълнуващо име: Наречете го надежда.“ – „Разум и чувства“ (1811)

„Няма нещо, което не бих направила за истинските си приятели. Не умея да обичам хората половинчато, не ми е в природата.“ – „Абатството Нортангър“ (1817)

„Животът е единствено бърза последователност от ангажиращи безсмислици.“ – „Менсфийлд парк“ (1814)

За изкуството:

„Всеки дивак може да танцува.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

„Човек, независимо дали е господин или дама, който не се наслаждава на един добър роман, трябва да е нетърпимо глупав.“ – „Абатството Нортангър“ (1817)

„Без музика, животът ми би бил празен.“ – „Ема“ (1815)

„Да обичаш танците е стъпка към влюбването.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

За модата:

„Да изглежда почти красива е постижение на по-висша наслада за момиче, което е изглеждало обикновено през първите 15 години от живота си, отколкото би могло да достигне девойка, която е била красавица още от люлката.“ – „Абатството Нортангър“ (1817)

„Облеклото е безсмислена отличителна черта и излишната загриженост за него често проваля целта му.“ – „Абатството Нортангър“ (1817)

„Стилът на един мъж не бива да е подвластен на друг“ – „Ема“ (1815)

 За свободното време:

„Да стоиш на сянка в прекрасен ден и да гледаш зеленината е най-прекрасният начин за разведряване.“ – „Менсфийлд парк“ (1814)

„Едно парти никога не може да е твърде голямо.“ – „Ема“ (1815)

„Задоволявайте въображението си при всеки удобен случай.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

„Трябва да съжаляваме онези, които не са вкусили от природата в ранните си години.“ – „Менсфийлд парк“ (1814)

За обществото:

„Много е трудно за успелите да са скромни.“ – „Ема“ (1815)

„Не искам хората да са много разбрани, защото така ми спестяват неприятностите от това, да ги харесвам твърде много.“ – Лична кореспонденция

„Суетата въздействаща върху слабия ум, води до най-различни беди.“ – „Ема“ (1815)

„Колкото повече опознавам света, толкова повече се разочаровам от него; и всеки изминал ден ме убеждава в несъвършенството на човешкия характер и в измамната фасада на достойнството и благоразумието.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)
...
http://magnifisonz.com/2017/12/16/%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%b9%d0%bd-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be/




Гласувай:
17



1. mt46 - http://magnifisonz.com/2017/12/16/%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%b9%d0%bd-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d
17.12.2017 21:33
Цитати от Джейн Остин:

1. Гордостта се отнася повече към мнението ни за нас самите, а суетността към онова, което бихме искали другите да мислят за нас.

2. Всеки се увлича с лекота – да ти хареса някой е нещо естествено, но колцина от нас са достатъчно смели да се влюбят дълбоко без да ги обнадеждят?

3. Няма нищо по-измамно от привидната скромност. Зад нея обикновено се крие незачитане на чуждото мнение, а понякога – самохвалство.

4. Недей заради един определен човек да изменяш на представите си за морал и почтеност и не се мъчи да убеждаваш и себе си, и мене, че егоизмът бил проява на благоразумие, а безразличието към последствията – гаранция за щастие.

5. Жената си мисли, че да я харесват значи непременно да я обичат.

6. Момичетата мечтаят или да се омъжат, или да се влюбят нещастно. То е нещо, за което да мислиш, което те отличава от другарките ти.

7. Правеше го по-скоро заради миналото, отколкото за настоящето.

8. Смелостта ми се надига бурно при всеки опит да ме сплашат.

9. Хубаво е неволно да извикваш любов с такава сила.

10. План, който предвещава само наслади никога не се осъществява; малките несгоди предварват от пълно разочарование.

11. Всичките ми самонадеяни претенции не значат нищо за жената, която е достойна за истинска любов.

12. Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето.

13. Колкото повече научавам за света, толкова повече се убеждавам, че никога няма да намеря мъж, когото да обичам истински. Имам твърде големи очаквания!

14. Ако те обичах по-малко, вероятно щях да мога да говоря повече за това.

15. Бракът наистина изисква много маневри.

16. Щастието в брака е изцяло въпрос на случайност.

17. Човек не може винаги да се надсмива над някого, без от време на време да се натъква на нещо остроумно.

18. Познавайте собственото си щастие. Не искайте друго, освен търпение – или пък му дайте по-вълнуващо име: Наречете го надежда.

19. Няма нещо, което не бих направила за истинските си приятели. Не умея да обичам хората половинчато, не ми е в природата.

20. С учудване установявам, Ема, че по-добре е да нямаш никакъв ум, отколкото да не използваш ума си по предназначение.

21. Егоизмът трябва да бъде опрощаван, защото няма надежда за излекуване.

22. Има хора, които колкото повече правиш за тях, толкова по-малко те правят за себе си.

23. Не искам хората да са мили с мен, това ме спасява от труда да им се харесам.

24. Едната половина на света не може да разбере удоволствията на другата половина.

25. Човек, който си губи своето време, винаги без най-малко угризение на съвестта посяга и на чуждото.
цитирай
2. kvg55 - mt46,
17.12.2017 21:33
Умна жена.
цитирай
3. zaw12929 - Мъдростта идва понякога и при же...
18.12.2017 04:50
Мъдростта идва понякога и при жената.., умът също- както. умният, винаги ще се справи с положение, в каквото мъдрият няма да се забърка.
Приемам, Егоизмът трябва да бъде опрощаван, защото няма надежда за излекуване, както и тината
цитирай
4. zaw12929 - от Марин Тачков: Господи!Запази очите ми св...
18.12.2017 04:53
Господи!

Запази очите ми свежи! -
Да виждам небето безбрежно,
залеза тъжен, звездите...

Запази сърцето ми нежно! -
Да обичам... И в мен да ухаят
цветчетата на мечтите...

Запази душата ми чиста! -
Да чувам въздишките на земята...
И шепота на добрите...

Запази мисълта ми бистра! -
Да ме води в нощта светлината
на мъдреците...
цитирай
5. rosiela - Много умна жена.
18.12.2017 16:08
Единствена голяма любов, ама не била богата жената и не я искали сватовете. Боркиня за брака по любов, то в ония времена е направо героизъм. Много я харесвам. За жалост, починала е сама.
цитирай
6. mt46 - Разбира се, че има и умни, мъдри жени...
18.12.2017 19:02
2. kvg55 - mt46,
17.12 21:33
Умна жена.
цитирай

Изтрий
3. zaw12929 - Мъдростта идва понякога и при же...
04:50
Мъдростта идва понякога и при жената.., умът също- както. умният, винаги ще се справи с положение, в каквото мъдрият няма да се забърка.
Приемам, Егоизмът трябва да бъде опрощаван, защото няма надежда за излекуване...
цитирай
7. mt46 - Какво да се прави? Съдба!... Бог дава едно, взема друго...
18.12.2017 19:04
rosiela написа:
Единствена голяма любов, ама не била богата жената и не я искали сватовете. Боркиня за брака по любов, то в ония времена е направо героизъм. Много я харесвам. За жалост, починала е сама.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162038
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148919
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031