Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2015 21:39 - Афоризми 22
Автор: begetron426 Категория: Технологии   
Прочетен: 7281 Коментари: 9 Гласове:
46


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Размисли за плуреализма и реализма

1. Плуреализмът е възможност за раждане на много и различни мнения, а реализма е възможност за приемане, доказване и узаконяване на едно правилно мнение.

2. Плуреализмът, чрез свободата, разкрепостява раждането на множество от различни мнения, без да постига истината, а реализмът налага диктатурата на едно мнение съдържащо истината, което изключва плуреализма.

3. Мнение без доказателство за истина, може да се наложи с насилие, невежество и диктатура, а мнението с доказана истина се налага по необходимост само чрез диктатурата на истината в него.

4. Не е важно всеки човек да има мнение, а е важно правилното мнение съдържащо истина да стигне до всеки човек.

5. Плуреализмът е свободно надлъгване с мнения, а реализмът с диктатурата на едно мнение премахва лъжата.

6. Само изказване на мнения е чесане на езика, а доказване на правилното мнение го превръща в истина, което предпазва езика от инфекцията на чешането.

7. Изказаното мнение без доказателство, е заблуждение до тогава, до когато се докаже, че е съществуваща истина.

8. Ако разчитаме само на свободата на мнения, ще си останем без мнение, а ако разчитаме само на едно мнение, ще останем без свободата си.

9. Авторитетът е плуреалист, когато само е изказал мнение, а е реалист, когато е доказал мнението си.

10. Плуреализмът е пътят към истината, а реализмът е целта на истината.

11. Плуреализмът улеснява търсенето на истината, а реализмът я утвърждава.

12. Плуреализмът е свобода за хипотетични мнения, а реализмът е диктатура на мнението съдържащо доказателство за истина.

13. Плуреализмът без определено ограничение на свободата на мнения се превръща в безсмислена говорилня, а реализмът без определено ограничение на диктатурата на едно мнение съдържащо истината се превръща в спирачка на прогресивното развитие.

14. Плуреализъмът без ограничение, води до хаос, а реализмът без ограничение води до стегнация.

15. Плуреализмът не трябва да прекалява със субективното, а реализмът с обективното.

16. Краят на плуреализма за определено нещо е реализъм, а краят на реализма за това нещо е плуреализъм за друго нещо.

17. Реализмът ограничава субективното в плуреализма, а плуреализмът ограничава обективното в реализма.

18. Плуреализмът не разбира от ред, а реализмът има необходимост от него.

19. Без плуреализъм няма реализъм, а без реализъм, плуреализма е излишен.

20. Свободата на плуреализма развива обществото, а диктатурата на реализма запазва целостта на постигнатото развитие.




Гласувай:
46



1. batogo - !!!:))) Поздрав!
21.01.2015 10:45
Ако приемем, че природните и вселенските закони на развитието са реализмът, съм съгласен. Но ако приемем, че мнението на някой авторитет е реализмът, трагедията е голяма, а доказателствата за това е самият живот на земляните.:)
цитирай
2. begetron426 - Re: 1. batogo
21.01.2015 21:01
1. batogo написа - !!!:))) Поздрав!
Ако приемем, че природните и вселенските закони на развитието са реализмът, съм съгласен. Но ако приемем, че мнението на някой авторитет е реализмът, трагедията е голяма, а доказателствата за това е самият живот на земляните.:)

Без реализъм съществуването на света е невъзможно, но без разчупването на реализма е невъзможно развитието на качествено нова реалност. Разчупването на реализма в Природата, го прави относителната свобода под формата на случайност, за да съществува закономерната реалност като относителна диктатура на равновесните цялостни системи. Всичко това подлежи на доказателство за развитие и формиране на закономерните истини на света, материята. Същото е и в обществото, Чрез свободата на плуреализма много хипотетични мнения, за да може да се постигне реалистичното мнение съдържащо истината по определен въпрос. Обосноваването само на казано от авторитет е плуреализъм, но самият плуреализъм не съдържа истината, а е само пътя към истината. Затова казаното от най-големия авторитет може да се приеме само за хипотеза, а доказаното от него по определен въпрос за истина. Поздрав!!!
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздрав!
22.01.2015 09:52
Благодаря за отговора, begetron426. Но според мен онова, което изглежда случайност в нашите очи и мисли, е продукт на сложни причинно-следствени връзки, все още непонятни за нас и триизмерните ни представи.
цитирай
4. begetron426 - Re: 3. eliona
22.01.2015 21:48
eliona написа - 4. Не е важно всеки човек да има мнение, а е важно правилното мнение съдържащо истина да стигне до всеки човек.

Пътят за постигане на реалната истината е неопределен, труден и трънлив и по необходимост изисква плуреализъм, за да се създадат много и различни идеи като мнения и хипотези, които трасират пътя към правилната идея, съдържаща истината за определено нещо. Не трябва да прекаляваме с плуреализма, защото ще си останем на пътя или в по-лошия случай, стигаме до пропастта. Затова постигнатата истина е необходимо да стигне до всеки човек, за да може обществото да съществува, да се развива в правилната посока, а правилната посока това е човекът. В Природата необходимостта е същата, за да може да съществува закономерната истина на реалността, а за да се развива е необходим плуреализмът на пробата и грешката. Разликата между развитието на Природата и човешкото общество е тази, че в Природата грешката е поправима, а при човекът и обществото може да бъде фатална. За това ни е необходим реализъм и плуреализъм, но с мярка. Поздрав!!!
цитирай
5. zarenkow - 1. Реализмът, като такъв приема и ...
23.01.2015 22:36
1. Реализмът, като такъв приема и реалното съществуване на многото мнения, иначе какъв реализъм е . Това, че защитава и приема само едно от тях, го правят и всички останали мнения , защото ако не го правят какво различно мнение имат тогава, ако не става дума за предположения ? Едно доминиращо мнение може да се образува само от конкуренцията на всички, до следващото доминиращо. Лично аз не виждам разлика , освен в лепнатия етикет на реализъм на едно от мненията. Друг е въпросът колко е реален този реализъм. :))))
цитирай
6. aip55 - Плуреализма
05.02.2015 21:37
ражда мечти и фантазии, докато реализма натиква всичко в един коловоз, за единомислие и подчиненост, като забавя/ограничава развитието на живота и битието!
Хубави мисли, които ме накараха да се замисля за живота ни. Поздрав!
цитирай
7. pvdaskalov - Пояснение към номер 4:
07.02.2015 01:30
4. Не е важно всеки човек да има мнение, а е важно правилното мнение, съдържащо истина, да стигне до всеки човек.

Днес не е важно правилното мнение, а това на началника...
Поздрави!
П и е р
ПС - Много хляб има в твоите сентенции...
цитирай
8. metlichina - мъдри афоризми...
16.02.2015 20:55
и точни... поздравления..
цитирай
9. jelezov - Всичките 20 афоризма са изградени ...
16.03.2015 00:09
Всичките 20 афоризма са изградени върху дихотомията ПЛУРАЛИЗЪМ - РЕАЛИЗЪМ. А дали самата тя е реална? Дали всяка от двете й части няма друга своя диалектико-Лгична противоположност. Защото, струва ми се, че че двете части от нея са понятия от системите на различни дисциплини.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: begetron426
Категория: Технологии
Прочетен: 2898155
Постинги: 370
Коментари: 4166
Гласове: 87744
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031