Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2022 17:53 - Европейците все повече изгарят дървета за енергия след екологични политики, руска война, оставят страните в затруднение
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.10.2022 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Европейците все повече изгарят дървета за енергия след екологични политики, руска война, оставят страните в затруднение

Биоенергията е „ясен контрапункт“ на изкопаемите горива и зелените енергийни технологии, казва водеща индустриална група пред FOX Business

От Томас Катеначи FOXBusiness

image видео FOX Business Flash водещи заглавия за 27 септември

Вижте какво щраква на FoxBusiness.com

Европейските потребители и предприятия все повече се обръщат към източници на енергия от биомаса , включително горива, получени от дървесина за отопление и охлаждане, докато енергийната криза продължава да сее хаос в целия континент.

Преминаването към енергия от биомаса, която вече представлява по-голямата част от възобновяемата енергия, генерирана в Европейския съюз (ЕС), дойде, когато кризата в Украйна наруши енергийните доставки и алтернативните форми на производство на енергия не успяха, според Bioenergy Europe, водеща индустрия група, базирана в Белгия. 

Групата каза, че енергията от биомаса в Европа се доставя до голяма степен от вътрешния пазар, докато изкопаемите горива и зелените енергийни технологии се внасят главно.

На фона на кризата европейците бяха принудени да предприемат драстични мерки за пестене на енергия и поддържане на ниски сметки, докато правителствата наложиха правила за дажби и въведоха програми за подпомагане.

ЕКСПЕРТИ ОБВИНЯВАТ ПОЛИТИКИТЕ ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ ЗА ПЪЛНОМАЩАБНАТА ЕНЕРГИЙНА КРИЗА В ЕВРОПА: „ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ КЪМ САЩ“

image

Вятърни турбини стоят във вятърен парк в Марсберг, Германия  (AP Photo/Martin Meissner, File/AP Newsroom)

 

„По време на този период на нарастваща несигурност поради войната в Украйна и продължаващата криза, която подчертава зависимостта на ЕС от чужди изкопаеми горива, биоенергията стои като ясен контрапункт“, каза Майя Леписто, говорител на Bioenergy Europe, пред FOX Business. „Над 96% от биомасата, използвана за биоенергия, се произвежда вътрешно в рамките на ЕС, а останалата част идва от надеждни потоци.“

Преди настоящата криза енергията от биомаса представляваше 57,4% от общото производство на енергия от възобновяеми източници и близо 12% от общото потребление на енергия в ЕС. Горските продукти — като остатъци от дърводобив, остатъци от дървопреработка, дърва за гориво и дървесни пелети — са основният източник на биомаса за енергия в блока, според Съвместния изследователски център на ЕС.

Lepistц каза, че повече потребители се обръщат към енергията от биомаса, благодарение на това, че е „местна и достъпна“ алтернатива на традиционните източници на енергия .

ХОЛАНДИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ И ИТАЛИЯ В ВРЪЩАНЕТО КЪМ ВЪГЛИЩА НА СРЕДА НАХУВАНЕТО НА РУСИЯ В УКРАЙНА

„Настоящата енергийна криза в Европа не е изложила на риск доставките на суровини от биомаса“, каза тя пред FOX Business. „За разлика от изкопаемите горива с техните високи нива на внос и други възобновяеми енергийни източници, доставящи технологията си извън ЕС, биомасата има предимството да бъде местно произведена, произведена и изпратена, както и доставка на необходимото оборудване.“

„Точно както при други пазари, продължаващата война засяга биоенергийния сектор“, добави тя. „Въпреки това вътрешният пазар на ЕС може да продължи да доставя биоенергия на крайните потребители и повече фирми и граждани се обръщат към това възобновяемо, местно и достъпно решение, което има повече потенциал за растеж и (подсилване) на екологичните цели на ЕС.“

image

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дава пресконференция за военната операция на Русия в Украйна след разговори с председателя на Европейския съвет и генералния секретар на НАТО в централата на НАТО в Брюксел, 24 февруари 2022 г. (John Thys/AFP чрез Getty Images / Getty Images)

През 2021 г. ЕС е консумирал колосалните 23,1 милиона метрични тона (MMT) дървесни пелети, увеличение спрямо предходната година, което може да се отдаде на увеличеното използване в германските жилища и нарастването на съвместното изгаряне на дърва с въглища в електроцентралите през Холандия, според доклад на Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

В доклада се казва, че търсенето през 2022 г. се очаква да се увеличи с още 1,2 MMT през 2022 г. поради още по-голямо разширяване на жилищните пазари и нарастващите цени на изкопаемите горива.

ГЕРМАНИЯ ТВЪРДИ, ЧЕ ТЕЧЪТ НА ГАЗ В ТРЪБОПРОВОДИТЕ НА СЕВЕРЕН ПОТОК ВЕРОЯТНО Е ПРИЧИНЕН ОТ САБОТАЖ

Като цяло по-голямата част от производството на електроенергия от биомаса в ЕС се генерира от промишления сектор в централи за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, добави Лепистьо. Остатъкът произвежда електроенергия и транспортни горива.

„Благодарение на своята гъвкавост, биомасата се използва и в повечето други енергоемки сектори за осигуряване на топлина за промишлени процеси“, каза тя.

Глобалният енергиен пазар беше дестабилизиран след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, тъй като САЩ, ЕС и съюзниците се стремят да спрат руските изкопаеми горива и продукти. Кризата засегна силно Европа до такава степен, че потребителите и предприятията разчитат в голяма степен на руския природен газ за електричество и петрола за транспорт.

image видео Независимо от всичко, енергийната криза в Европа „завършва доста зле“: Гари Калтбаум

Сътрудникът на Fox News и инвестиционен съветник Гари Калтбаум казва, че Европейският съюз трябва да се справи с прекъсванията на петрола от Русия и нуждите от потребление на природен газ на континента.

В същото време експертите обвиниха климатичната програма на Европа и агресивния стремеж за замяна на изкопаемите горива със зелени енергийни източници като вятърна и слънчева енергия за изострянето на кризата.

НАТИСНЕТЕ ТУК, ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOX BUSINESS

„Има недостатъчни инвестиции в изкопаеми горива в Европа“, каза Фабиан Рьонинген, старши анализатор на енергийните пазари в норвежката изследователска фирма Rystad Energy, по-рано пред FOX Business. „Има всички тези затваряния на въглищни електроцентрали.

„Ако имате система с много слънчева и вятърна енергия, имате нужда от някакво резервно копие в системата. Докато не намерим по-добро техническо решение от природния газ , имате нужда от нещо, което да го поддържа, и това е ролята на въглищата и газа а също и ядрена енергия в Европа в момента." 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39737965
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031