Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2021 22:22 - Пенсиониран пулмолог:-Аз 1995 какво лекувах?!(Част1)
Автор: karpis Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1514 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Преди около седмица се засякохме със стар познат,пенсиониран пулмолог,с който се заговорихме за какво ли не и в течение на разговора засегнахме и темата за здравеопазването.Та това е неговият разказ,който предавам почти дословно:
"Днес здравеопазване няма!Аз 1995 какво съм лекувал?Туй днешното супер страшно заболяване,дет през десет дола го няма,аз не съм лекувал никога?Така ли?Наистина свинският грип е много по-коварен и труден за лечение,ама да ми разправят че никога досега не е имало близкоизточен респираторен синдром,малко ми изглежда пресилено,та толкова да го рекламират под какви ли не имена!На времето имаше доста студенти от арабските страни,които учеха в нашите университети и те отдавна пренесоха респираторните синдром в страната,както и наши работници,които работеха там!Та доста българи съм лекувал от подобно заболяване,ама чак такива фантасмагории,като днешните не съм си и представял,че могат да се и измислят!Наистина на всеки десети се наблюдават някакви усложнения,но с адекватно лечение,пациентите се възстановяват и без обдишване и без анестезия!Наистина поразява най-вече перикарда и миокарда,защото кръвният поток от сърцето и белодробният кръвен поток като съседни лесно си предават вируси и възпалението може да бъде по-тежко изразено при сърдечно-съдовата система,отколкото при белодробната!Заради това при подобни случаи,винаги се консултирам с колега кардиолог,който да ми помогне за най-адекватното лечение на пациента!Все пак той е най-добре запознат с детайлите на кръвообращението на сърцето и васкуларната система,докато аз отговарям за лечението на всички белодробни тъкани и отклоненията в белодробното кръвообращение,което няма нищо общо с общото сърдечно кръвообращение!Белодробното кръвообращение е обратно на сърдечното кръвообращение,заради спецификата на дихателната система и процесите на оксигенация в алвеолите.Заради това диагностицирането например на белодробната хипертония е много по-трудна от общата хипертония,но е в пъти по-животозасташаваща!Това го знае всеки първокурсник по медицина,а за видовете кръвообращение се учи в час по Биология някъде в 9-ти или 10- ти клас!Защо тогава по телевизии и радиа ежедневно слушам нелепици?Няма си и на представа,макар да съм работил над 30 години именно това,да лекувам хора с белодробни заболявания!Една от тия нелепици е че веднъж респ.синдрома е инфекция,друг път вирус,макар че и двете не може да бъде едновременно!Защото строежа на бактерията,предизвикваща инфекция и строежа на вируса(патоген) имат специфични различия,макар и да имат сходен първичен строеж!Това пак го знаят дори студентите по медицина,ама да ми го плещи някой с титли,вече започвам да се съмнявам в титлите му,както и как ги е получил!Но за тая простотия,дето сега се вихри по болниците се знаеше още през 2011,когато разни лаборатории налазиха здраво из фалиралата болнична система и то отвътре!Но всичко всъщност започна много по-отдавна....(очаквайте продължение)



Гласувай:
8



1. panazea - Нямаме вече здравеопазване , за съжаление !
25.10.2021 23:08
Останалите добри лекари им пречат да лекуват адекватно !
Тежко и горко ,на който му се наложи да влезне в болница !
Господ да ни пази !
Панацея
цитирай
2. born - По отношение на "част първ...
25.10.2021 23:11
По отношение на "част първа" нямам забележки. Всичко изложено е азбучна истина в съвременната пулмология. С нетърпение очаквам следващите части, за да видя накъде биете !
............................................................ St. B O R N- вмчк Taratancijskij & Ta6akMakanskij ……………………………………………………...4208-9896-1708-4444-7017-4242............-25102021
цитирай
3. dobrodan - Ето. Да не се бърка със SARS-Cov.
26.10.2021 20:26
"Всички в момента се занимават с коронавируса, но има и друг вирус от същото семейство, който е с потенциал да предизвика пандемия", смята водещият вирусолог на берлинската болница „Шарите“. Той смята да насочи следващите си проучвания именно в тази насока и да изследва вируса, предизвикващ Близкоизточния респираторен синдром (БИРС).

И този коронавирус е смъртоносен

Този вирус засяга горните дихателни пътища и също може да предизвика смъртоносна бронхопневмония. Подобно на коронавируса той се пренася от животни върху хора – най-вероятно от камили. Има обаче и случаи, когато заразата се е разпространила при контакт между хора. Коронавирусът на Близкоизточния респираторен синдром е установен е за първи път на Арабския полуостров през април 2012 година, оттогава насам се разпространява предимно в Саудитска Арабия.

През 2015 година за проява на този вид инфекция, предизвикана от внос на БИРС бе съобщено от Южна Корея – в рамките само на няколко седмици там бяха регистрирани 186 болни, като в 38 случая заболяването е довело до смърт. По данни на института „Роберт Кох“, досега в Германия е имало три случая на зараза с коронавируса на Близкоизточния респираторен синдром – сред хора, пристигнали от Катар и от Обединените арабски емирства, както и у пациент, посетил пазар за камили на Арабския полуостров. Той починал три месеца по-късно от последствията от заболяването.
цитирай
4. born - Колегата dobrodan е абсолютно п...
26.10.2021 23:41
Колегата dobrodan е абсолютно прав.
Боже, пази България ! Защото здравната ни система до голяма степен е разнебитена, организационно и технологично и позволи на политиканите да я превърне в корумпирана и обезсърчена търгашка структура.
цитирай
5. karpis - ....
31.10.2021 19:20
По отношение на публикацията ми,коментарите ви я допълват точно!Тъй като разговорът ни с моя познат пулмолог беше доста дълъг,ще го разделя в няколко кратки публикации,които поотделно може и да ви се сторят скучни,но когато ги изчетете заедно ще разберете доста за пропадането на българското здравеопазване и унищожаването му!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karpis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 370788
Постинги: 287
Коментари: 207
Гласове: 1304
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930