Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2021 15:43 - Наближава цивилизация на безделието, за което не сме готови - ТАТЯНА ЧЕРНИГОВСКАЯ
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 768 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Проф. Татяна Черниговская е невролингвист, доктор на биологическите и филологическите науки и ръководител на Лабораторията по когнитивни изследвания в Санкт-Петербургския университет.

В лекциите си за мозъка и мисленето, изкуствения интелект, съзнанието и подсъзнанието Черниговская споделя своите сензационни, дори стряскащи на моменти твърдения за човешкия мозък – нашият най-мощен компютър и как се променя той в настоящето.

Озовахме се в различен свят. Той е течен, прозрачен, нестабилен, ултра бърз, хибриден. Всичко се срина в него отведнъж.

Автономният живот на дигиталния свят е в разгара си: всемогъшият интернет, самоорганизация на мрежи.

Дигиталната реалност вече е признак за естествен подбор в обществото.

Ако си представите някоя държава, която не може да си позволи да влезе в дигиталния свят, можем да приемем, че тя изобщо не съществува. Тя не е играч. Хората могат да живеят там, да плетат кошници, но те не са участници в обща кауза.

Цифровата реалност ражда „нов вид“ човек. Наричам го „хомо конфузус“ или „човек в обърканост“. Този „хомо конфузус“ още даже не е разбрал къде се намира. Не е осъзнал в каква опасност е той, всички ние.

Наближава цивилизация на безделието, за което ние също не сме готови. Какво ще правят всички освободени от работа хора, които ще бъдат заменени от цифрови системи?

Когато ми кажат: „откриват се възможности и време за творчество“, това ме кара да се усмихвам саркастично.

Наистина ли мислите, че милионите от безбройната армия от безработни ще започнат да пишат мадригали и да свирят на лютня във времето, освободено от упорит труд? Вие сериозно ли? Ще се случи точно обратното. И не можем да се преструваме, че това не е така.

Пред нас е много трудна задача: ние сме на кръстопътя между човек, който е писал според досегашните предписанията и чете обикновени книги, и човек, който чете хипертекстове, въобще не знае как да пише, занимава се с компютърни икони и дори не пише текстове. Важно е да се разбере, че това е различен човек и той има различен мозък.

Хората живеят не само в света на столове, микрофони и портокали, но и в световете, които сами са измислили. Имаме способността да оперираме със знаци: човешки език, математика, музика.

Наистина имаме в черепа си най-сложната невронна мрежа – квадрилион връзки. Ако наистина трябва да ги броим, ще трябва да напишем 10 и след това още 85 нули. В земните езици дори няма думи за това число. Не става дума за повече от звездите във Вселената, става дума за повече от елементарните частици във Вселената.

Експертите от дигиталния свят казват, че мозъкът е компютър, набор от алгоритми, който бълва мрежа от единици и нули. И че рано или късно те ще могат да пресъздадат неговото устройство.

Ако мозъкът е компютър, то не е само един, а няколко различни по вид. В някои части от мозъка може би наистина базата са алгоритмите и там се случва механичен процес. Но в други нещата са аналогови. Да не говорим за поети, художници.

Но дори Айнщайн каза: „Интуицията е свещен дар, а разумът – неин покорен слуга.“ Един научен извод, направен след извършена логическа работа, изглежда като резултат от логическата работа, но това е само финалът на тази работа. Основната част се е извършвала не от сметки и изчисления.

Мозъкът, като всеки мускул, трябва да работи усилено. Ако лежим на дивана и лежим там шест месеца – няма да можем да станем.

Ако мозъкът чете идиотски списания, общува с глупаци, слуша лека, безсмислена музика и гледа глупави филми – няма от какво да се оплакваме.

Моят отговор е следният: мозъкът трябва да работи усилено. Правете така, че да му е трудно.

Четете книга, която може да е лесна за някого, но трудна за вас. Гледайте филм, който не разбирате. Мозъкът ще бъде зает с работа. Няма нужда да търсите трикове, които подобряват мозъка. Няма такива. Има живот.

https://chetilishte.com/%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%86%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be/?fbclid=IwAR3HbpEthDp6w67x9uOivHKdjELrtWUu11tTkN0cM-mte1OYfXvoz2kx7Bo




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3786151
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия