Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2016 13:51 - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ И ДА ПРЕДПРИЕМЕМ ПРИ ВЪЗНИКВАНЕ НА НЕЖЕЛАНА РЕАКЦИЯ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ!
Автор: elenkokoschkov Категория: Други   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.06.2016 20:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ВАЖНО!
През 2012 г. съгласно измененията в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се предостави възможност освен медицинските специалисти и Вие, по Ваша преценка да направите директно съобщение за подозирана НРВ в Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ).

Изпълнителна агенция по лекарствата предоставя форма за онлайн попълване по Интернет на Вашите съобщения за подозирани нежелани лекарствени реакции. Може да изпратите и по пощата (с обратна разписка) вече отпечатана форма или да напишете писмо в свободен текст, в което описвате наблюдаваната реакция. Писмата изпращайте на адрес:
БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8.

На телефон 02 8903411 (отдел «Лекарствена безопасност») ще Ви бъдат дадени допълнителни указания при необходимост.

ВАЖНО!
Независимо от предоставената възможност за директно съобщаване на нежеланите реакции, винаги информирайте медицинския специалист поставил ваксината, за да опише в съответната документация Вашите подозрения и оплаквания. Това е важно при проучването на реакцията. Изисквайте заверено копие (с дата подпис и печат) и за Вас.

Прилагането на всяка ваксина може да доведе до поява на нежелани реакции.
ЛИСТОВКАТА, КОЯТО СЪПРОВОЖДА ВАКСИНАТА, СЪДЪРЖА ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ, С КОЯТО Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ПРЕДИ НЕЙНОТО ПОСТАВЯНЕ.

Тя е информационен материал, подготвен специално за Вас– термините са обяснени по подходящ и разбираем начин, а където това е невъзможно, е направено предупреждение да се обърнете към лекар. Разделът „Нежелани лекарствени реакции“ съдържа информация за вече наблюдавани и описани нежелани реакции и съвет какво да предприемете, ако възникнат такива. Винаги съществува, макар и малка възможност, да се получат неописани в листовката нежелани реакции. Те се срещат изключително рядко и е необходимо повече време и прилагане при повече хора, за да се прояват за първи път. Те са особено ценни за попълване на познанията за ваксината и за правилното ѝ използване в практиката.

Затова Ви призоваваме да обръщате внимание точно на тях и винаги да ги съобщавате на медицинските специалисти или директно на ИАЛ.

ПОМНЕТЕ!  ВАШАТА РОЛЯ В ПРОЦЕСА НА СЪОБЩАВАНЕ НА НЕЖЕЛАНИТЕ РЕАКЦИИ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ПРИ ПРОУЧВАНЕТО ИМ!

Вие сте източникът на първична информация за действителната полза или вреда от ваксината, а лекарят е този, който преценява и пре-предава оригиналното направено от Вас съобщение. Получените съобщения се оценяват и записват в база данни за нежелани лекарствени реакции на ИАЛ. Ако се предоставят достатъчно доказателства, ИАЛ може да предприеме незабавни регулаторни мерки за съответната ваксина. Тези реакции винаги се изпращат и до международни бази данни, поддържани съответно от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Световната здравна организация (СЗО). Получените съобщения от всички пациенти и медицински специалисти от всички държави на Европейския съюз ежемесечно се разглеждат от специалисти и в резултат могат да станат основа за важни промени, като например добавяне на нови противопоказания, нови лекарствени взаимодействия, нови нежелани реакции, както и временно прекратяване на разрешението за употреба на лекарствения продукт, а в някои случаи дори оттеглянeто му от фармацевтичния пазар.

ВАЖНО! Не се колебайте да изпратите съобщение, дори когато не разполагате с всички необходими данни за попълване на формуляра! За валидно се приема съобщение, което има идентифицируем пациент, поне едно име на заподозрян лекарствен продукт, поне една нежелана лекарствена реакция и съобщител, с който е възможно да се осъществи връзка.

Изпращайте съобщение не само, когато сте сигурни, но и когато се съмнявате в причинно-следствената връзка между ваксината и реакцията.

Съобщавайте за нежелани реакции дори и в случаите когато ваксината е поставена в противоречие с изискванията за употреба в одобрената кратка характеристика на продукта.

ПРОМЕНИ В ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР - БР. 54 НА ДВ ОТ 01.07.2014Г Д Е К Л А Р А Ц И Я за отказ от ваксини
ВАКЦИНА МОЖЕТ НАНЕСТИ ЗДОРОВЬЮ РЕБЁНКА 
ДВЕГОДИШНИЯ ФИЛИП ИЗПАДА В БУДНА КОМА, СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ ПРОТИВ МОРБИЛИ, ПАРОТИТ И РУБЕОЛА
ЖЕРТВЫ ГАРДАСИЛА. /Как прививка против рака шейки матки искалечила и унесла жизни привитых девушек./Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 980504
Постинги: 818
Коментари: 2027
Гласове: 3975
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31