Постинг
13.11.2015 20:32 -
15 ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ХРАНЕНЕ -Д-р Гайдурков
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 2770 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 22.04.2016 14:58
Прочетен: 2770 Коментари: 4 Гласове:
2
Последна промяна: 22.04.2016 14:58
1. Започвайте деня с прясно изцедени сокове, както и с цялостни сурови плодове и зеленчуци.
2. Задължително включвайте в ежедневното си меню сурови храни: плодове, зеленчуци, ядки, кълнове. Поне 50%-75% от общото количество храна за деня следва да е в суров вид.
3. Дайте превес на растителните храни: плодове, зеленчуци, ядки; зърнени и бобени варива. Поне 85%-90% от менюто за деня следва да се формира от растителни храни.
4. Осигурете на организма си гарантирано количество растителни белтъчини в лицето на суровите ядки, бобените варива: нахут, соя, леща, грах, боб, бакла, вкл. традиционни соеви продукти: тофу, темпе и др. За да получите пълноценен белтък, комбинирайте на един прием (или поне в рамките на деня): сурови ядки + зърнени варива + бобени варива.
5. Ползвайте животинските продукти умерено: млечни, яйца, (меса), така както са ги ползвали вашите баби и както ги ползват всички здрави племена на планетата.
Най- пълноценният и полезен животински продукт, който в минимум количество ви осигурява всичко необходимо, е суровият яйчен жълтък (традиционно ползван в кулинарията като "застройка").
В дневното меню животинските продукти не бива да надхвърлят 10-15%, като задължително в годината провеждайте периоди, в които те се изключват напълно (пости).
6. Никога не приемайте храна при наличие на симптоми: болки, умствено и физическо неразположение, умора, треска, температура, както и при всякакъв дискомфорт.
7. Не пийте течности по време на хранене и избягвайте твърде течните храни (супи). Те разреждат смилателните сокове и нарушават сложната хидролиза на храносмилането. Пийте между храненията до 2-3 литра сурова трапезна (изворна) вода дневно (част от нея може да замените с прясно изцедени сокове).
8. Махнете всички рафинирани продукти: бяло брашно, полиран ориз, рафинирана захар и техните производни. Ограничете до минимум екстрахираните мазнини: зехтин, слънчогледово олио и др. Ползвайте пълнозърнести зърнени и бобени варива. Омазнявайте с цялостно съдържащи продукта пасти и сосове от смляни ядки, песто от обезсолени маслини, от авокадо и др.
9. Ограничете до минимум технологично обработените продукти: колбаси, консерви, готови храни, вкл. хляб, храни за бързо хранене и т.н.
10. Никога не обработвайте мазнините термично! Не ги варете, не ги печете, не ги задушавайте и не ги пържете! Те образуват най-силните отрови в храната ви и са основен болестотворен фактор.
11. Ограничете до минимум добавката на сол (NaCI). Ние се нуждаем само от 2 гр дневно, които приемаме пълноценно със суровата храна. Солта е вторият по вредност фактор след термично обработените мазнини.
12. Яжте сладките храни, вкл. плодовете само на гладно и никога не за десерт. В противен случай те ферментират.
13. Дъвчете добре и обработвайте със слюнката.
14. Не поемайте излишно количество храна. Стомахът е колкото двете ви шепи!
15. Дейността на вашия организъм изисква "санитарен полуден" - дайте му го с 24- часов интервал седмично само на вода.
СОКОВЕ
Плодовите и зеленчукови фреш сокове се приготвят прясно изцедени на подходяща сокоизстисквачка (без агресивни метали - алуминий и др.). Консумират се сутрин на гладно или по всяко време, но задължително преди хранене, несмесени с други храни.
Фреш от лимон - натурален, неподсладен и неразреден. Това е царят на плодовите сокове! Той е най-добрата очистваща храна! Особено препоръчителен е като първа сутрешна храна.
Фреш-микс от цитруси - портокал, грейпфрут, лимон, мандарина и др. Действието им е подобно на лимоновия сок.
Плодови сокове могат да се приготвят от всички други предпочитани от нас плодове.
Фреш от моркови - подходяща храна след приема на лимонов сок (поне 5-10 мин). Това е царят на зеленчуковите сокове!
Към морковения сок могат да се добавят всички други прясно изцедени зеленчукови сокове - от магданоз, спанак, коприва, червено цвекло, целина и др. Зеленчуковият сок никога не се смесва с плодов сок.
Количеството на плодовите и зеленчуковите сокове е свободно и се определя от нашия жизнен ритъм (средни количества: сока от 1-2 лимона и около 200-250 г морковен сок).
Морковеният и лимоновият сок (несмесени в една чаша!), приети последователно представляват най-добре балансираното соково начало за деня (ИН-ЯН двойка!).
ПЛОДОВЕ И СЛАДКАРСКИ МИКСОВЕ
НИЕ ГОТВИМ - Д-р Г. Гайдурков
Тялото жадува за вода
Кулинарно непреработената храна – революционен метод за борба с рака
Евтини билкови отвари помагат при затлъс...
Козуначни питки
Една глътка от тази напитка и те удря ди...
Козуначни питки
Една глътка от тази напитка и те удря ди...
Някои от посочените предписания ги изпълнявам, но не може всичко.
Трябва да нямаш трудови задължения и да се грижиш само за менюто си.
цитирайТрябва да нямаш трудови задължения и да се грижиш само за менюто си.
kvg55 написа:
Трябва да нямаш трудови задължения и да се грижиш само за менюто си.
Трябва да нямаш трудови задължения и да се грижиш само за менюто си.
Последния принцип е най-лесен за изпълнение в дните "ЕКАДАШИ".
11-ия ден след новолуние или пълнолуние.
ГАЙДУРКОВ ДОПУСКА ГРЕШКА : "прясно изцедени сокове" ДА СЕ ЗАМЕНИ С
прясно СМЛЕНИ сокове ПРИ ИЗЦЕЖДАНЕТО СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА, ВАЖНИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТЯЛОТО: СОКЪТ БЕЗ ТЯХ СТАВА ВРЕДЕН!
цитирайпрясно СМЛЕНИ сокове ПРИ ИЗЦЕЖДАНЕТО СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА, ВАЖНИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТЯЛОТО: СОКЪТ БЕЗ ТЯХ СТАВА ВРЕДЕН!
zaw12929 написа:
ГАЙДУРКОВ ДОПУСКА ГРЕШКА : "прясно изцедени сокове" ДА СЕ ЗАМЕНИ С
прясно СМЛЕНИ сокове ПРИ ИЗЦЕЖДАНЕТО СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА, ВАЖНИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТЯЛОТО: СОКЪТ БЕЗ ТЯХ СТАВА ВРЕДЕН!
прясно СМЛЕНИ сокове ПРИ ИЗЦЕЖДАНЕТО СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА, ВАЖНИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТЯЛОТО: СОКЪТ БЕЗ ТЯХ СТАВА ВРЕДЕН!
ГАЙДУРКОВ само го цитира.
Нитратите остават в целулозата и сока ,остава чист откъм нитрати и нитрити.
Така, че ти си в грешка ,а не ГАЙДУРКОВ .