Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2015 08:28 - МЛАДЕЖКИТЕ ПЪПКИ- д-р Робърт Менделсон
Автор: elenkokoschkov Категория: Други   
Прочетен: 1611 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 28.10.2015 07:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За лечението на акне в аптечната мрежа, без рецепта, се продават над 150 препарата. Повечето от най-известните съдържат бензолов прекис, който отстранява излишните мазнини и може малко да облекчи състоянието. 
Дори и да не помагат, тези препарати са значително по-малко вредни, отколкото неефективните медикаменти, продаващи се с рецепта. 

През годините на моята практика съм виждал как лекари се опитват да лекуват пъпките с антибиотици като тетрациклин, еритромицин, витамин А в огромни (и опасни) дози, таблетки цинков сулфат, кортизон, инжекции с кортикостероиди, хормонална терапия, ултравиолетово облъчване, серни лосиони, натриев тиосулфат, салицилова киселина в различни комбинации със спирт, дермо-абразио, химическо почистване на лицето, рентгеново облъчване и колкото и да е парадоксално - дори с гинекологични операции! 

И след цялото това безумие някои от тези медици имат наглостта да наричат диетолозите шарлатани! 

Няма да разглеждам вредите, които нанасят тези медикаменти и процедури (нито един от тях не помага), но с няколко примера подробно ще ви илюстрирам какво може да се случи с пациенти, върху които изпитват непроверени препарати. 

Преди 20 години десетки хиляди жертви на младежките пъпки бяха лекувани с рентген - тогава се смяташе, че облъчването помага при такова заболяване. Нещо повече, аз също съм го предписвал. Резултатът от тази безумна и опасна медицинска „помощ" се проявява чак сега - във видовете заболявания с тумори на щитовидната жлеза, понякога злокачествени, достигащи наистина епидемични мащаби. 

За лечение на пъпките рентгенотерапия вече не се използва, но педиатрите и дерматолозите използват медикаменти, които са не по-малко непотребни и по своему опасни. 
Така, без да вземат предвид съпътстващите рискове, те назначават различни препарати от групата на тетрациклина. 

Продължителното приемане на този антибиотик може да направи детския организъм възприемчив към сериозни инфекции, защото наред с вредните унищожава и полезните бактерии. 

По такъв начин се отваря път за инфекции, които бяха рядкост преди 30-40 години. Както вече писах, тетрациклинът може за цял живот да оцвети зъбите на малките деца в жълт цвят и дори да проникне в костната им тъкан. 

Лекарите предлагат на жертвите на младежките пъпки с белези и неравности по лицето да подобрят външността им с помощта на дермоабразио. Тази процедура представлява изстъргване на поразения слой кожа с помощта на шкурка, телени четки и други абразиви. Ефективността на дермоабразиото все още не е изследвана. 

Резултатите от едно изследване, които бяха публикувани през 1977 от Медицинския колеж „Бейлър" в Хюстън заключиха, че „лечението на белези и неравности по кожата с дермоабразио в най-добрия случай не постига желания резултат, а в най-лошия въобще не помага и често пъти се съпровожда с нежелани последици". 
  МЕДИКАМЕНТЪТ Акутан (ACCUTANE)/Roaccutane/

Акутанът е новото действащо лице в театъра на военните действия и представлява производно вещество от витамин А и ретиноева киселина. Медикаментът с търговско наименование ,Акутан" започва да се продава с рецепта през септември 1982. Продукт е на швейцарската фармацевтична компания „Хофман -Ла Рош". По съществуващи данни, само за първите два месеца от излизането му на пазара, лекарите са го изписали в 60 000 рецепти. 

Акутанът принципно се различава от останалите медикаменти против акне. 

Той действа. 
Но никой, включително производителят и FDA, не знае по какъв начин действа и защо. 
В клиничните изпитания този препарат е показал 90% ефективност. Това е добра вест. 

Лошото е, че този препарат дава толкова много странични ефекти, че това създава сериозни опасения у дерматолозите с добра репутация. Въпреки всичко, много лекари го изписват със същото безгрижие, с което някои препоръчваха рентгенотерапията, без да си дадат труда да предупредят пациентите за възможните последици. 

Рискът и страничните ефекти на Акутана са повече от сериозни. Бюлетинът на FDA съобщава, че препаратът предизвиква: при повече от 90% от случаите - възпаление на устните; при 80% - изсушаване на кожата и лигавиците; при 40% - конюнктивит; почти при 10% - обриви и окапване на косата; при 5% - инфекции на кожата и лющене на дланите и стъпалата, също така повишена склонност към слънчево изгаряне

Дълбоко съчувствам на подрастващите, страдащи от младежки пъпки и на родителите им, за емоционалните и психологични проблеми. Напълно разбирам защо един юноша може да се съгласи на всичко, само и само да види лицето си чисто. Ако вашето дете страда от акне, трябва да имате предвид краткосрочните и дългосрочните последствия от препарата. Нужно е да се претеглят риска и ползата от Акутана/ Roaccutane/и чак тогава да се реши дали си струва. Трябва да се знаят не само най- очевидните, а всички възможни последствия от използвания медикамент. 

Съмнявам се, че вашият лекуващ лекар ще ви информира за всички застрашаващи подробности, затова ще го направя аз. 

Моята цел е не да взема решение вместо вас, а да ви помогна да направите информиран избор. Решете сами дали сте готови, вие и вашето дете, да заплатите за едно кратковременно чудо с вероятността за една дълга катастрофа. 

От фармацевтичната информация за Акутан/Roaccutane/ се вижда, че той действа не само върху кожата. Във високи концентрации се отлага в много тъкани и органи. Направените изследвания показват, че седем дни след приемането му, препаратът се открива в черния дроб, пикочните пътища, бъбреците, яйчниците и в слъзните жлези. Освен това, Акутан предизвиква промени в състава на кръвта. 25% от изследваните са получили повишаване на триглицеридите в плазмата, при други 25% се наблюдавало намаляване на липопротеините с висока плътност, а при 7% се повишило нивото на холестерола. 

Всички тези фактори заемат първостепенно значение в развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Страничните ефекти на препарата предизвикват такава тревога, че производителят препоръчва „преди приемането на медикамента да се провери нивото на липидите (мазнините) в кръвта и след това да се проиграва на всеки две седмици, до стабилизиране на отклика към медикамента от страна на мазнините". 

Акутанът оказва въздействие не само върху мазнините в кръвния поток. При 40% от приемалите го, са открити други отклонения в състава на кръвта, което означава, че не всичко в организма е наред, но без това да показва конкретен проблем. При 13% е било повишено количеството на тромбоцитите, а това може да доведе до промени в съсирването на кръвта. При 10 до 20% са открити: понижаване нивото на еритроцити и левкоцити, наличие на еритроцити в урината, ненормално ниво на ферменти в кръвната плазма. При други пациенти (по-малко от 10%), Акутанът е предизвикал поява на белтъци и еритроцити в урината или повишено ниво на захарта в кръвта. 

По време на клиничните изпитания на Акутан/Roaccutane/ при петима пациенти, приемащи медикамента повече от две години, са открити аномалии на скелета, при трима възрастни - дистрофия на гръбначния стълб, а при две деца рентгеновите снимки са показали преждевременно затваряне на епифизата. Последната има огромно значение за подрастващите - епифизата е част от костта, която трябва да остане отворена през цялото време на растежа. Преждевременното й затваряне възпрепятства достигането на нормален ръст. При 14 пациенти, лекувани с Акутан, са наблюдавани ненормални показатели и други индикации за ръста на костите - алкалната фосфатаза в кръвта (важен ензим -б.ред.). На 72 пациенти, които са нямали проблеми със зрението, по време на приемане на медикамента е помътняла роговицата (катаракта). 

Резултатите от експериментите с кучета може да се окажат важни за момчетата в пубертета. След лечение с Акутан при опитните животни са наблюдавани дегенерация на тестисите и потискане на сперматогенезата. Сега се изучава действието на Акутан върху сперматогенезата при човека. 
 

РИСКЪТ ОТ АКУТАН ЗА МОМИЧЕТАТА В ПУБЕРТЕТА

Получените резултати от извършените върху животни опити са от огромно значение и за момичетата. Акутанът може да предизвика вътреутробни уродства при животните - оказва се токсичен за плода на зайците и води до спонтанни аборти. Адекватни изследвания на действието на препарата върху бременни жени не са правени. Но производителят вече има известни съмнения, че този препарат може да се окаже поредния талидомид. 

В информационната листовка, приложена към препарата, се съдържа следното: ,Ако пациентката е бременна или съществува възможност да забременее през периода на лечение, следва да се въздържа от приемането на Акутан. Жените в детеродна възраст може да приемат препарата само в условията на ефективна контрацепция през целия период на лечение и са длъжни да получат разяснения относно възможния риск за плода в случай, че настъпи бременност. При забременяване през периода на лечение е необходимо да се обсъди с лекаря запазването на бременността." 

Производителят дотолкова е озадачен от пороците в развитието на плода, че препоръчва „да се продължава предпазването от бременност още един месец след приключване на лечебния курс или до възстановяването на нормалния месечен цикъл". 

Без съмнение в повечето случаи Акутан облекчава или отстранява симптомите на младежките пъпки, но механизмът му на действие, както и страничните му ефекти, досега не са изучени. 

Разбира се, и дългосрочните ефекти от този медикамент също не са известни, защото е произведен наскоро. Отчитайки количеството на възможните заплахи за детето, е трудно да си представим, че нещо подобно е било одобрено и използвано върху хора. Ако беше произведен и пуснат на пазара препарат за миене на подове с такова количество опасни качества, колкото има Акутан, на видно място на опаковката щеше да бъде изобразен череп с кости, а по-долу едър надпис- предупреждение 

„Внимание! Отрова! Да не се приема вътрешно!" 

Въпреки всичко, лекарите предписват Акутан като безобидно средство без странични ефекти и ако все пак понякога има предупреждения, то те са минимални. 

Върху родителите пада огромната отговорност - те, заедно с децата си, да решат дали трябва да използват този медикамент. Детето с акне ще изпитва силно желание да се излекува от него. На подрастващите в по-голяма степен, отколкото на възрастните е свойствено да пренебрегват доводите на здравия разум в името на незабавния ефект. Те не вярват, че тези всевъзможни неприятности може да се случат именно на тях. Тези тенденции са достатъчно ясно отразени в разценките на автомобилните застраховки за юноши и в статистиката за използване на наркотици на улицата. 

Не е изключено да се ръководя от чувството за вина за рентгенотерапията, с която съм лекувал акне преди 30 години, но аз не давам Акутан на пациентите си. Известните в днешно време странични ефекти за мен са достатъчна причина да не го предписвам. Един Господ знае какви дългосрочни последствия от прилагането му ще се открият в бъдеще.

ДА ЕКСПЕРИМЕНТИРАМЕ БЕЗ ДА РИСКУВАМЕ

Теориите за лечението на акне са много, но освен Акутан, реално помагащи медикаменти няма. Всеки лекар, на който му се налага да лекува акне, има свой списък от медикаменти, които действат, според неговия собствен опит. Както е известно, ефективността на нито един от препаратите за пъпки не е научно доказана. Моята собствена, изработена през годините стратегия, се състои в това да се използват най-безопасните за пациента медикаменти. По същия начин, както и небезопасните, някои медикаменти от тези списъци помагат, други - не. Причините за това не са известни на никого, включително и на мен. Използването на моите „лекарства" не изисква участието на лекар и родителите могат да експериментират с тях, докато не намерят най-подходящото средство, без да правят големи разходи и без да излагат детето на опасност. 

Вече отбелязах, че няма научни доказателства за връзката между акне и хранене, но в много случаи диетата помага да се справите с проблема. Д-р Джонатан Райт в една от своите блестящи статии в собствената си колонка на списание „Профилактика", приведе поредното ненаучно, но затова пък убедително доказателство за връзката на акнето с храненето. Той забелязал, че акнето било непознато за ескимосите в Северна Канада, докато не преминали от „примитивна" на „цивилизована" храна. И когато тяхното меню престанало да бъде традиционно, почти поголовно започнали да страдат от пъпки. Д-р Райт е един от многото уважавани лекари, смятащи, че при недостатъчните днешни медицински знания за акнето, диетата се явява единственото разумно лечение на тази болест. 

Ето какво пише той: „Сред случаите на акне, дори тежките, само единични пациенти не са отреагирали на лечението, основано на изчистено хранене, отстраняване на хранителните алергени, добавяне на цинк, нужните мастни киселини, витамини от групата А и В. Диетичният подход в някаква степен все пак е помогнал на много от тези сложни случаи. Практически при всички, които съм лекувал през последните 4-5 години с помощта на диета, пъпките изчезнаха напълно или значително намаляха". 

Съветвам пациентите, страдащи от акне, да обърнат особено внимание на храненето. Не само за определяне (по метода на изключването) на хранителните продукти, способни да влошат състоянието, но и за създаване на лечебна диета. Не си заслужава да обсъждате въпросите за храненето с лекаря си - той не знае нищо и следователно, не вярва във всичко това. Той вярва в химическото подобряване на живота и най-вероятно ще ви изпише тетрациклин, хидрокортизон или акутан. Вместо това, препоръчвам на родителите да прочетат качествените, стойности книги за храненето на автори като Адел Дейвис, Карлтън Фредерикс, Мичио Куши, Пааво Ейрола, Дейл Александър и Рудолф Балънтайн и да следват техните препоръки. 

Избягвайте в храната на детето и във вашата собствена рафинираната захар, полуфабрикатите с химически добавки и всевъзможни консерванти. Внимателно наблюдавайте храненето на детето. Проверете дали няма връзка между разгарянията на младежките пъпки и употребата на определени продукти. 

Поддържайте чистотата на поразените участъци кожа, но не прекалявайте с механичното почистване, за да не влошите състоянието им. Ако сте решили да използвате външно средство, по- добре се консултирайте с аптекар, а не с лекар. Аптечните средства няма да помогнат много, но са много по-безопасни в сравнение с това, което ще предпише педиатърът или дерматологът. 
 

ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА КОЖАТА

Отделих толкова голямо внимание на акнето, защото от всички детски кожни болести, то несъмнено предизвиква най-голяма тревога. Но съществуват и други кожни заболявания. Едно от най-безобидните е хиперхидрозата (малки мехурчета по кожата, пълни с пот - б. пр.). От медицинска гледна точка тя е съвършено безобидна, но притеснява много родители, заради външните си прояви. Тя може да бъде толкова непривлекателна, че майките се обръщат към педиатъра с молба „да върне красотата на бебето им". 

Хиперхидрозата не е повод да търсите лекар. Колкото по-малко е лекуването, толкова по-добре за детето. Обикновено хиперхидрозата е предизвикана от прекомерното увиване на бебето, „за да не настине". Малките деца не бива да бъдат обличани по-топло от възрастните! Въобще не е вредно при стайна температура бебетата да бъдат само по ританки или дори без тях. 

Ако се появи хиперхидроза, трябва да осигурите такива условия, при които бебето да бъде без излишни дрехи или дори разсъблечено, така ще му бъде подсигурен максимален контакт на кожата с въздуха. За облекчаване на сърбежа може да използвате цинкова маз - обикновена, без антихистамини, които са способни да причинят алергия и редица странични ефекти, включително и допълнителни обриви. Няма никакъв смисъл да подлагате детето на такъв риск. Няма доказателства, че мехлемите с антихистамини са по-ефективни. 

Другата разпространена кожна болест е екземата. Тя се проявява с груби червени обриви във вид на петна. Кожата загрубява и се лющи. Ако поразеният участък се разчесва, се отделя серум, който при засъхване образува грозна коричка. Традиционната медицина смята екземата за наследствено заболяване, но не съм попадал на научни доказателства за това. Ако наистина наследствеността играе роля, според мен се предава не самата екзема, а склонността към алергии. 

Опитът ми в лекуването на тази болест показва, че нейната природа е алергична. Ако алергенът (един или няколко) се отстрани, заболяването най-вероятно ще отшуми, т.е. екземата не изисква лечение. В много случаи алергени се оказват кравето мляко или соевите съставки в детските изкуствени храни, но е възможно да бъде всеки един друг хранителен продукт и дори вещ или предмет. Кърмените деца страдат от екзема много рядко. 

Ако детето получи екзема, вместо да използвате мазила и медикаменти, открийте алергена по метода на изключване от менюто на продуктите, на които детето реагира. Започнете с кравето мляко и адаптираните изкуствени млека. Ако заболяването изчезне, не хранете повече детето с тях. Храните, приготвени на базата на месни белтъчини, са добра алтернатива на адаптираните изкуствени млека. Всяка майка, която не кърми, навярно ще намери в своята домашна библиотека достатъчно литература за алтернативни диети, не включващи краве мляко и адаптирани млека. 
 

ЛЕЧЕНИЕТО СЪС СТЕРОИДИ Е ОПАСНО
Останалото е ТУК
 



Гласувай:
0



1. elenkokoschkov - Ето за какво се изписва Roaccutane
27.10.2015 08:34
Терапевтични показания
Тежки форми на акне (като нодуларно или конфлуиращо акне или акне с риск от постоянни белези), резистентно на адекватни курсове на стандартно лечение със системни антибактериални средства или локална терапия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 1380732
Постинги: 861
Коментари: 2784
Гласове: 4855
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930