Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2015 20:59 - БОЛЕСТИ НА ГЪРЛОТО
Автор: elenkokoschkov Категория: Други   
Прочетен: 763 Коментари: 0 Гласове:
1




Остро възпаление на гръкляна (остър ларингит)

Ларингитът рядко е самостоятелно страдание и по-често е свързано с общо възпаление на горните дихателни пътища, нос, глътка, дихателно гърло (трахея), бронхи.

Причини.
Хрема, простуда на тялото или само на краката, пиене на студена вода или на други студени течности при изпотяване и умора, прекалено силно натоварване на гласа, вдишване на дразнещи прахове, газове, пари, проникване на болестотворни микроби в гръкляна, при грип, шарка, увреждане от чужди тела в гърлото и други.

Признаци.
Постоянно дразнене в гърлото и чувство на сухота, понякога придружени от суха и мъчителна кашлица, промяна на гласа и болки при говорене. Отначало гласът е дрезгав, а по-късно съвсем изчезва и болният само шепне. При възрастните дишането обикновено не е нарушено, но у децата може да настъпи задушаване поради подуване на лигавата ципа. Много често температурата е слабо повишена. Обикновено общото състояние на болните не е тежко.

Предсказание.
Благоприятно, но при условие, че болният сериозно се лекува.

Усложнения.
При ненавременно лечение ларингитът може да премине в бронхит, а след това в пневмония и бронхопневмония.

Предпазване.
Както за предпазването, тъй и за оздравяването е необходимо да се диша през носа (става пречистване, затопляне и овлажняване на въздуха).

Лечение.
Общо засилване на организма. За целта:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при липса на спазъм или брадавички в гласните струни да се взема по 1 супена лъжица смес от 200 г чист маслинензехтин, 200 г лимонов сок и 2 г камфор на кристали (предварително разтворен с няколко капки ракия или аптекарски спирт).

При спазъм или брадавички в гласните струни да се взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 100 г чист пчелен мед (предварително врял на водна баня 10 минути), 100 г прясно краве масло и 2 изравнени чаени лъжички бяла дъвка (сакъз), счукана на прах. Разбъркват се добре да стане гъсто като крем.

II. Двадесет минути след приемането на едно от тези средства болният да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония и алтея (корени и цвят). Приготвя се, като се взема по 1 супена лъжица от двете с прибавка на 2 супени лъжици листа от широколистен живовляк и 1 чаена лъжичка анасон (семе) в 1 л вода с 2 супени лъжици чист пчелен мед на тих огън ври 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се топличка, като във всяка чаша се капва и по 1 капка чист терпентин (от аптеката).

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна или пък обикновенахрана без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риба. Освен това полезно е сутрин на закуска да се изпива по едно прясно сурово кокоше яйце, разбъркано с 1 супена лъжица мед, предварително врял във водна баня 10 минути. А преди обяд и вечеря да се изяждат и по 1-2 глави печен кромид лук със захар. На обяд заедно с другата храна може да се изяжда и по 100 г младо месо от агне, пиле, теле или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, разни зеленчукови пюрета, тестени изделия (макарони, юфка, баница), сурови плодове и ядки и компоти с малко леко препечен хляб.
Употребата на лютиво, алкохол и тютюн се забранява. 

След всяко ядене е добре да се прави гаргара с отварка от анасон (1 чаена лъжичка в 500 г вода ври 10 минути).

Вместо вода може да се пие отварка от бял равнец(цвят), лайка (цвят) и подбел (листа) по 1 супена лъжица от трите се запарват с 500 г вряща вода, след което ври 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. При силна кашлица 2 часа след ядене се взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 300 г чист пчелен мед, предварително врял на водна баня 10 минути и добре разбъркан със сока на два лимона.


 БОЛЕСТИ НА ГЪРЛОТО



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 1383766
Постинги: 862
Коментари: 2788
Гласове: 4859
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930