Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2015 22:01 - Простудата и грипът не изискват лекарска помощ
Автор: elenkokoschkov Категория: Други   
Прочетен: 885 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 28.08.2015 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Медикаментите използвани за лечението им, както вече ви казах, само облекчават симптомите и дори са вредни, защото пречат на организма да се справи с болестта. Същото се отнася и за вирусната или както още я наричат пневмония, „изкарвана на крак", която е невъзможно да се открие без рентгеново изследване. Симптомите й са по- омекотени, за детето няма никаква заплаха, освен опасността от рентгеновите снимки, ако разрешите да бъдат направени. Съвсем друга работа е бактериалната пневмония. Това е болест, която се съпровожда с температура над 39 градуса, затруднено дишане и възможно посиняване на кожата (белег на дихателна недостатъчност - б. ред.). Ако се появят такива симптоми, веднага водете детето на лекар.    Крупът е друго респираторно заболяване, срещащо се относително често при децата. То също има вирусна природа и се разпознава по металическия звук при дишане, хриптяща металическа кашлица и необичаен натиск в гърдите при вдишване. Болното от круп дете трябва да подиша пара около двадесет минути, например, в банята от душа с гореща вода. Ако не настъпи подобрение, трябва да бъде прегледано от лекар, за да изключи или потвърди бактериалната пневмония.    Освен в случаите на очевидни проблеми с дишането, родителите следва да избягват посещения при педиатър, както и симптоматичните медикаменти. Те са безброй разновидности: противооточни, отхрачващи, потискащи кашлицата, обезболяващи, антихистамини, антибиотици и се продават на всеки ъгъл без рецепта.
Всички тези медикаменти имат няколко общи черти - пречат на организма да се справи с болестта и парите за тях са напразно изхарчени.    Често пъти тези препарати се вземат не по отделно, а в комбинация, независимо че са разработени за облекчаване на симптомите, за които отново ще отбележа, че липсват у детето. Противооточните или съдосвиващи средства се предписват за облекчаване на дишането през носа, когато той е запушен, поради отичането на слизестата лигавица. Тези препарати отварят носните пътища, свивайки отеклите слизести повърхности и дишането се облекчава. Точно в това е проблемът! Облекчението настъпва само за времето, през което действа препаратът. Когато носът се запуши отново, родителите пак дават облекчаващото средство. С такава „помощ" носът накрая е още по-запушен. Къде по-разумно и безопасно е да се направи инхалация на детето с овлажняване на въздуха или с пара от горещия душ в банята.    Антихистамините се предписват по отделно или влизат в състава на комплексни средства против простуда. Те са предназначени за облекчение на симптомите при алергия. Организмът реагира на алергията като изработва хистамин, който предизвиква сълзене на очите и хрема. Антихистамините блокират отделянето на хистамин, изсушават слизестите лигавици на носа и пречат на организма да се бори с простудата.
При простуда носът трябва да се овлажнява, а не да се изсушава.    Отхрачващите средства втечняват секретите в белите дробове, за да се откашлят по-лесно. Повечето съвременни средства са предназначени (според производителите) именно за това, но Агенцията за контрол върху храните и лекарства (FDA) не ги признава за ефективни.

Трябва ли да се купува медикамент, който не действа?
Някои медикаменти за простуда съдържат потискащото кашлицата вещество деморфан в количества от 3 до 20 милиграма.  FDA го признава като ефективен за потискане на кашлица, но възниква въпросът: „Защо трябва да се пречи на организма да изхвърля насъбралия се секрет в белия дроб?".    Основните болкоуспокояващи средства при простуда и грип са аспиринът и парацетамолът. Използват ги с двойна цел - да се спали температурата, за което вече ви говорих подробно, както и за облекчаване на главоболието и мускулните болки, често съпътстващи тези заболявания. 
  ЗАЩО Е ОПАСНО ДА СЕ ЛЕКУВА ГРИПЪТ С АСПИРИН?
Малко вероятно е някой родител някога да е чувал подобни думи. Но използването на аспирин при грип е доста рисковано. Същото може да се каже и за препаратите против повръщане, като например компазин, торазин и тиган. Компазинът и торазинът са особено опасни. Първоначално те са били разработени за лечение на психози и са свързани с развитието на синдрома на Рей - болест, оказваща се нерядко смъртоносна за децата. Основните й прояви са възпаление на мозъка и черния дроб.

В днешно време при грип не се препоръчва да се използва аспирин, особено при деца, защото се подозира, че приемането му може да провокира синдрома на Рей.    Не ви съветвам да приемате каквито и да е медикаменти за облекчаване симптомите на простуда и грип. Ако те се понасят мъчително от детето, използвайте съответното средство един-два дни и то за този симптом, от който то страда най-силно. Не давайте на детето комплексни медикаменти за четири или пет симптома.    Забележете, че много аптечни средства за простуда съдържат висок процент алкохол, в някои случаи той е единствената съставка, която е нужна. Такива медикаменти помагат на простуденото дете да заспи, но същият ефект ще има и лъжица коняк, без опасните химикали! 

Останалото е ТУК  



Гласувай:
2



1. indiram - ...
30.08.2015 01:08
Много ми хареса забележката...
Всеки индивид е индивидуалност и трябва сам да си намери лек...
Ракийката зимно време е идеално средство, само да не се предозира...
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 1381704
Постинги: 861
Коментари: 2784
Гласове: 4856
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930