Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2019 10:25 - Какво не знаят българските ядрени инженери?
Автор: belene Категория: Технологии   
Прочетен: 1421 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 19.06.2019 06:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В спор за АЕЦ Белене с двама души на интерет откривам изведнъж, че водя диалог с двама инженери работещи в Козлодуй и останах изумен, че те си нямат и представа  от развитието на ядрената енергетика последните десетилетия в ЕС и САЩ. Разбира се, това сигурно не им влиза в ежедневната работа, но мисля че е недопустимо да не се интересуваш ни най-малко как вървят нещата в твойта област по-света, както и след като не си запознат с най-елементарни факти да се включваш в яростен поличически спор по въпроса. Та ето фактите на които се натъкнах.

1.Българските ядрени инженери не знаят, че има жестока криза на ядрената енергетика в ЕС. Ще дам само един факт. До 2000г за 37 години в ЕС са изградени 203 ядрени  реактора (включтилно и затворените), а след 2000-та за 20 години само два! Няма печатна грешка, съотношението е 100:1.  Дори тези два реактора,  съответно Cernavoda-2 в Румъния, започнат 1983-та и завършен 2007-ма  и TEMELIN-2 в Чехия започнат 1987-та и завършен 2002-ра трудно може да ги определим като реактори на 21-ви век и още по-малко като реактори на ЕС, а реактори на 20-ти век и започнати от  "съветската власт" при което отношението по същество е не 203:2, а по-скоро 205:0. Кризата е видима и безспорно  толкова дълбока, че е описвана като "ядрена енергетика на предсмъртно легло" и то просто защото АЕЦ имат дълъг живот и ще бъдат закрити след доста време. Всеки инженер работещ в АЕЦ в Испания, Франция, Белгия и т.н. го знае това под различна форма. Оказва се, че инженерите в Козлодуй си нямат и понятие за тези факти. Въпросът е кой е виновен? Някой като Богомил Манчев и Р.Овч ли са ги информирали толкова зле? От българските медии се бълват постоянни лъжи как в ЕС в момента всяка държава строи лудо нови АЕЦ при положение, че в половината държави строежът на АЕЦ е забранен направо със закон, а тези със стари реактори имат програми за масовото им закриване, Но нали инженера е инженер именно затова, за да се ориентира в истината между това море от лъжи. След като инженерите от Козлодуй не могат да го направят, как да успеят тези които не са специалисти,  пенсионерите на село и т.н.

2.Българските ядрени инженери не знаят колко е живота на един ядрен реактор. Животът е поне 60 години и отговорът на този въпрос всеки може да намери за 5 минути с  търсачка както тук https://www.scientificamerican.com/article/nuclear-power-plant-aging-reactor-replacement-/
По този въпрос срешнах обърквания като това, че лиценз и физически живот на реактора били едно и също нещо, както и че "металът се износвал от радиацията" - явно някой е целял да подкрепи лъжите си и с псевдологични аргументи за да изглеждат по-достоверни. Фактът, че когато са пускали реакторите през 70-те инженерите не са знаели колко ще е живота им са допуснали 40 години също внася объркване, но редно ли е ядрен инженер в Козлодуй да се позовава на информация от 70-те, а не на такава от 2019-та?  А как да се ориентират пенсионерите на село, които бяха включени в референдум за Белене с реална тежест да определят съдбата на 20 милиарда за България по такъв въпрос?  

Въпросните 60 години, т.е. до 2050г са потвърдени и конкретно за Козлодуй от руски и френски специалисти след обстоен оглед на АЕЦ-а.  https://dariknews.bg/novini/biznes/udylzhavat-zhivota-na-aec-kozloduj-s-20-godini-1196453 Никой ли инженер в централата не се е заинтерсувал до кога ще може да работи в тази централа или някой ги е лъгал и за това?


3.Ядрените инженери в Козлодуй си нямат и ни най-малка представа, че ядреният ток от нови АЕЦ е много скъп. Да, по соц време в МЕИ се изучаваха само технологии, докато американските инженери изучават и икономика на АЕЦ и лекциите им може да ги видите дори с търсачка на интернет. Ако спорите с ядрен специалист на запад за плюсовете на АЕЦ, той вероятно ще защити АЕЦ, но няма да си позволи да изрече глупост като това, че "ядрения ток е евтин". Твърдението, че "яреният ток, ще е супер евтин" е изречено още през 1954г в САЩ от Lewis L. Strauss. По някакъв начин, чрез КПСС то влиза като мантра в учебниците ни за начално образование и пак с някаква псевдологична глупост, че с една шепа уран можеш да осигуриш тока на България. Да, можеш, дори и да не е с една шепа, ама къде да я изгориш тази шепа? В печка за дърва не става. Трябва ти АЕЦ за 20 милиарда, а пък той може да се изплати само, чрез цената на тока. И тук идва голямата разлика между Козлодуй който е изплатен, поради суперинфлацията и катаклизмите у нас през 90-те и Белене, чиято цена на тока няма да има нищо общо с тази на тока на изплатения АЕЦ. Мисля, че разликата трябва да се долавя лесно за пет минути от един инженер работещ в Козлодуй, дори и да не е учил икономика на АЕЦ. Защо не се е получило изобщо не мога да си обясня. За сметка на това се оказва, че инженерите в Козлодуй са обработени много добре и надъхани да защитават строежа на Белене, оставени и без контрол от Богомил Манчев.

Явно е, че някой в България успява да пробута невероятни лъжи за очевидни, прости и неоспорими факти не само сред неспециалисти и пенсионери на село, но и сред българските инженери в Козлодуй. Гледахме филма Чернобил и всеки може да се запита "А след като този НЯКОЙ е успял да пробута така нагло тези лъжи, може ли да очакваме, че той ще бъде така добър и коректен по въпросите на сигурността?". Дали този НЯКОЙ би бил достатъчно честен да обясни всичките опасности за един ядрен реактор първо на инженерите, които работят в този реактор? Видяхме на филма, че това не се е случило. На инженерите и ядрени физици в Чернобил е било обяснено, че ако натиснат един бутон, той има 100% сигурност да спре ядрения процес, а и дори да има взрив ядреният реактор ще остане затворен. При корупцията и лъжите които се вихрят в България, може ли да очакваме, че при подобни известни на някого рискове ще бъдем информирани? Чудя се дали ще се намери и един глупак да отговори на този въпрос с "ДА".      


Тагове:   Белене,   АЕЦ,


Гласувай:
5



Предишен постинг

1. izpitatel - АЕЦ
17.06.2019 11:29
Никой не може ( или не иска) да каже цената на обезопасяването на радиоактивните отпадъци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: belene
Категория: Технологии
Прочетен: 35996
Постинги: 33
Коментари: 1
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031