Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2020 19:41 - Родопска вода ще пият в Истанбул?статия от в-к Труд 12.01.2002.
Автор: karpis Категория: Лични дневници   
Прочетен: 800 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Случайно попаднах на тази статия,преписах я дословно,а ето и текста:
"Варненският инженер Христо Иванов предлага България да осигури вода за 18-милионното население на Истанбул.Близо милиард лева годишно ще ни носи печалбата на питейната течност за Турция,сочат сметките на нашенеца.Идеята му е да се използват водите на р.Арда,които в момента не се опозолтворяват пълноценно.
Варненецът е разработил проект за верига от канали и тунели от язовир " Ивайловград"до Турция.С предложението си инж.Иванов вече е запознал депутатите на НДСВ от Варна,които са обещали съдействие за евентуалната реализация на мащабната идея.Разработката е обоснована изцяло,технически и финансово,а проекта на  инженера е описан в над 300страници.
Предлагат се няколко варианта за отвеждането на водата на р.Арда до Истанбул. Първата възможност е чрез покрити канали водите,след като преминат през турбините на ВЕЦ"Ивайловград",да се отправят към Турция през територията на Гърция.Според инж.Иванов реализацията на този вариант ще изисква минимални разходи от страна на България.Изпълнението му обаче може да се затрудни от неособенно добрите отношения между Турция и Гърция.
Затова варненският инженер е подготвил втори вариант за използването на водите на р.Арда, които в момента изтичат в р.Марица без никаква полза.Той е намерил начин потокът да преминава само през българска територия.Този вариант обаче е доста по-сложен и по-скъп.
За да се уловят всички води,които текат в коритото на р.Арда при пролетното топене на снеговете,варненецът предвижда надстрояване на язовирната стена на "Ивайловград" с около 30 метра.
Още при изграждането на язовира е можело преградата(стената му)да бъде по-висока,но била оставена по-ниска,за да не се засегнат рудните находища в района н гр.Маджарово.Сега обаче те са изчерпани,а градът е започнал да запустява,така че заливането на околните терени няма да е фатално.
С надстрояването на язовирната стена обемът на езерото ще се увеличи с над ,400 млн.кубика.Така ще могат да се уловят всички води на Арда, които сега не могат да се използват заради бързото топене на снеговете,уточни инж. Иванов.
След като се увеличи обемът на язовир "Ивайловград", трябв д се построят два успоредни тунела с дължина 15км.По тях водите на река Арда ще се прехвърлят в долината на р.Марица при село Мезек,Свиленградско.Според варненския инженер най-трудно и бавно в целия проект ще е прокопаването на тунелите.
На края на тунелите може да ае изгради нова водноелектрическа централа,капацитетът на която ще е много по-голям от този на ВЕЦ " Ивайловград ".От новата централа,която се планира да се построи между с.Мезек и Свиленград,водата ще се отведе до българо-турската граница с помощта на покрити канали и стоманени тръбопроводи.
Връзката за питейната течност според плана на инж. Иванов ще преминава през с.Капитан Андреево.Турските специалисти ще имат грижата да отведат водата от границата до консуматорите в Истанбул.
Ще изпращаме 1,8 млрд.кубически метра вода годишно на Турция, ако проектът се реализира.С построяването на по-високата стена капацитетът на язовир Ивайловград ще стане 2,2млрд кубика,като останалите количества ще се оттичат през Гърция. Даването на тези количества на Турция няма да наруши водния баланс ня страната ни,уверява инж. Иванов. Според него в близките 100 години няма друг вариант за използването на р.Арда, освен този.
Изчисленията на варненския инженер сочат,че изграждането на системата от канали, язовирни стени и ВЕЦ ще струва около $600 млн за българската страна.Инвестицията обаче ще се възвърне за 2г.,тъй като Турция ще плаща около 979 млн.годишно за водата,която ще й осигурим.
За да бъде годна за пиене водата, която ще се изпраща в Истанбул, язовир Ивайловград трябва да се предпази от замътяване и замърсяване от водите на река Крумовица.За целта инж. Христо Иванов предлага р.Крумовица да се построи язовирна стена, която няма да има голяма височина.В езерото на Крумовица водите ще се утаят,преди да постъпят в язовир Ивайловград.
Пълното им самопречистване ще се гарантира и при преминаването им през язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец", твърди инж. Иванов, който е участвал при изграждането на част от язовирите в Родопите.Според неговите наблюдения водите в тях са напълно бистри.Ако все пак се окаже,че водата не е  достатъчно чиста,може да се изгради язовирна стена филтър,коментира варненският инженер."
Край на статията.
Ще добавя ха дано тъй не се бастисва туй,що природата ни е дала,ама все пак полит.нищожествата имат 979 милиона причини да бастисват,бастисват още и затриват и то на воля!Пък тамън Грандоман,дет на галено ни вика "мръсните гяури" да го подпомогнем тъй с водица,че ибриците до един да напълни!
Че как рече един очилат дебеланко преди него-"България този път ще я купим с пари"!Ама като гледам,май и без пари полит.серсемите му предлагат нещастния ни хабитат и ресурсите ни!Само да вметна,че пуснаха едни тръби а налягане,уж за гяз до нашата граница с анадолските балъци,ама да не се окаже,че не газ,а водица се транспортира на юг от границата ни?За подписания миналата година балкански договор в Солун за трансгранично сътрудничество и безвъзмездно снабдяване на закъсали с ток или вода,сами си проверете в нета!Все пак 979 милиона,че и повече причини са си сатбилна обосновка,не мислите ли?!А за това,че тъй полит.посерковците стабилно и безнаказано крадат от вс еки българин и  същевременно го правят на маймуна,че и може на неандерталец,дума няма да кажа!
Честита баня,народе!?






Гласувай:
2



1. zaw12929 - сПОРЕД ФАКТИТЕ 40% ОТ ВОДАТА НА ЕС е ...
30.01.2020 17:08
СПОРЕД ФАКТИТЕ 40% ОТ ВОДАТА НА ЕС Е НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ...
цитирай
2. karpis - И каква файда от това?
30.01.2020 21:04
Според фактите ние се затриваме като нация,народа напълно лудна,ядем,дишаме и пием отрови,пришиват ни нищожества за уж управленци,а някой интересува ли го това?То и единственият гейзер в континенталната част на Европа се намира в страната,както и водната жила на целия полуостров,ама това пречи ли на полит.лайнарите да правят българите на луди?Ами не!Нали е важно да печалбарстват или по-точно да спечелят нечие благоволение,та да са на народната хранилка по-дълго!За такива важи и метачи да са,ама във властта да са!Франкфурт на Майн за народа!
цитирай
3. ok3223 - Каакви факти бе...
31.01.2020 12:32
Според ЕС статистиката сме на 5-то място по водни запаси. Пред нас са Швейцария, Германия и още 2 страни...
цитирай
4. karpis - ok 3223
31.01.2020 21:47
Щом толкоз ти пука за статистиката браво,ама пука ли ти за това как най-нагло и безмерно се ограбват ресурсите в Родината ни и в частност и българският народ?!Те за тва дори и статистикиъе са брзсилни!Препоръчвам да четеш публикациите на съблогъра Котев ,пък тогаз пак тръгни сал със сухата статистика напред!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karpis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 363619
Постинги: 286
Коментари: 206
Гласове: 1296
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031