Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2016 20:48 - За вредите от лекарствата
Автор: elenkokoschkov Категория: Други   
Прочетен: 552 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.11.2016 10:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Поредна експертна оценка за страничните вреди от лекарствата Неотдавна експерти от европейската неправителствена организация по здравеопазването Heath Consumer Powerhouse (HCP) обявиха пореден критичен анализ за страничните вреди от лекарствата.
В него се посочва, че фармацевтичната промишленост е сред най-печелив­шите в света и тя всяка година затрупва международния пазар с нови лекарствени препарати. Вярно е, че благодарение на тях все по-малко болести се включват в категорията „нелечими“. Но тази полза има и обратна страна.
  Често медикаментите помагат за едно, а рушат друго. Те са като картечен изстрел, който помита големи площи от организма. Нежеланите  лекарствени реакции се характеризират с голямо разнообразие. Според специалистите от НСР например част от тях повишават риска от рак поради различните мутации в клетките. Лекарствата оказват още вреди върху плода, което може да доведе до смъртта му. Внезапното им прекратяване пък води до абстиненция.
  Отделно предизвикват имунодефицитни състояния и алергични  реакции в повече от 70% от случаите.  Най-честите оплаквания са за получен анафилактичен шок, треска, лезии по кожата, лигавиците, вътрешните органи, дихателната и нервната система, промяна на състава на кръвта.
  Най-мощните вещества, които причиняват алергии, са пеницилиновите антибиотици, сулфонамидните препарати, местните обезболяващи, ваксините, аналгетиците.
  Експертите от НСР напомнят, че различни прояви на непоносимост към лекарства са описани още в началото на XХ век. През 1901 г. в практиката е въведен терминът „лекарствена болест“, който акумулира всички възможни нежелани реакции към лекарства. Днес те се обозначават като „странични ефекти на лекарствата“.
  Установено е, че когато лекарството се приема орално, въздейства най-напред на устната кухина и стомашно-чревния тракт. В такива случаи страничните ефекти може да бъдат разрушаване на зъбния емайл, стомашно-чревни разтройства - дразнене, гадене, подуване на корема, загуба на апетит, запек или диария, нарушение на храносмилането и др. Специалистите от НСР обръщат внимание, че често от лекарствата страда и черният дроб. Именно той поема върху себе си първия удар и точно в него се натрупват и се подлагат на биотрансформация повечето лекарства. Чернодробните усложнения често възникват при използване на препарати с арсен, живак, някои антибиотици и др.
  Важно е да се знае, че бъбреците също са изложени на нежелана лекарствена реакция. През тях от организма се изхвърлят много лекарствени вещества – непроменени или след поредица от преобразувания. Натрупването на тези вещества в бъбреците е добра основа за проява на токсични ефекти върху жизненоважен орган.

Така действат някои антибиотици, сулфонамидите и съдосвиващите препарати .

Нежелани лекарствени реакции

СУЛФОНАМИДИ ( СИЛНИ ДИУРЕТИЦИ)

 


Тагове:   алергии,   лекарства,   вреди,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 1373388
Постинги: 860
Коментари: 2782
Гласове: 4848
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031