Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2015 05:23 - Обработените меса, са поставени наравно с цигарите, азбеста и дизеловите изпарения
Автор: elenkokoschkov Категория: Други   
Прочетен: 640 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.11.2015 10:19


Обработените меса, като шунка, бекон, кренвирши и други, бяха поставени наравно с цигарите, азбеста и дизеловите изпарения в Група 1 на канцерогените, защото се счита, че те са един от причинителите на рака на дебелото черво.    Червеното месо, като телешкото и агнешкото, влезе в Група 2 като „вероятен канцероген за хората", поради връзката му с рака на простатата и панкреаса.
Оценката за консумацията на червено и обработено месо бе направена от работна група от 22 експерта от 10 страни, които разгледаха над 800 проучвания. Международната агенция за изследване на рака (МАИР) към Световната здравна агенция (СЗО) обяви резултатите от проучване, според което консумацията на обработени меса е канцерогенно за хората, докато червеното месо остава в групата на потенциалните канцерогени.
  Според заявлението на агенцията всяка ежедневна порция от 50 гр обработено месо повишава риска от рак на дебелото черво с 18%.
Докато за червеното месо се казва, че доказателствата все още са недостатъчни. „Рискът се увеличава с нарастването на консумираното количество месо", казва д-р Курт Щраф, ръководител на програмата за монографии на МАИР. Щраф счита, че „глобалното въздействие върху честотата на раковите заболявания е от значение за общественото здраве", тъй като броят на хората, които консумират преработено месо е голям.    Директорът на МАИР Кристофър Уайлд казва, че „резултатите са важни за правителствата и международните регулаторни агенции, които могат да оценят рисковете и да балансират вредите и ползите от консумацията на червено и преработено месо."   Според д-р Дейна Лумис от МАИР това не означава, че обработеното месо е опасно колкото цигарите. Тя подчерта, че тези класификации са свързани със силни доказателства за канцерогенността, а не с нивата на риска. „Така че макар и да са в една категория, нивото на риск от тютюнопушенето е много по-голямо в сравнение с това, свързано с консумацията на месо. Тютюнопушенето например е 10 пъти по-опасно от консумацията на обработени меса."
  В проекта за световното бреме на заболяванията се казва, че ако се докаже връзката между рака и червеното месо, повишената му консумация ще се окаже виновник за 50 000 от смъртните случаи за година.

bulgarian.cri.


 КОНСЕРВИРАНИТЕ МЕСА ВОДЯТ ДО РАК

Кулинарно непреработената храна – революционен метод за борба с рака

ГХИ – ЗЛАТНАТА ХРАНА /МАСЛО ГХИ КАК ОНО ЕСТЬ...



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 1373137
Постинги: 860
Коментари: 2782
Гласове: 4848
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031