Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2015 07:05 - ЗА КАКВО СЛУЖИ ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА- Сара Бруър
Автор: elenkokoschkov Категория: Други   
Прочетен: 3492 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 24.11.2015 15:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Функциите на простатната жлеза все още не са напълно изяснени.

Знае се само, че: 

• секретираната от нея течност съставлява 30-40% от количеството на спермата; 
• отделяните от нея хранителни вещества като цинк, аминокиселини, лимонена киселина, витамини и захари вероятно са полезни за качеството на сперматозоидите, но не са жизненоважни за оплодителната им способност; установено е, че сперматозоиди, които не са били в контакт с простатна секреция, също могат да оплодят яйцеклетка; 
• помага за насочването на семенната течност навън при еякулацията, за да не се върне тя обратно в пикочния мехур; 
• съдържа вещества, придаващи характерната миризма на спермата; 
• секретира ензими, които осигуряват такъв вискозитет на семенната течност, който максимално да улеснява движението на сперматозоидите; 
• отделя хормоноподобното вещество простагландин, което има особено въздействие върху женския репродуктивен тракт: от една страна, кара шийката на матката да набъбва леко навън, така че сперматозоидът да премине по-лесно през нея, а от друга, предизвиква контракции на женските гениталии (теоретично това действа като вакуум за сперматозоидите и същевременно прави оргазма на жената по-интензивен); показателно за значението на тези процеси е това, че секретите на простатната жлеза излизат първи при еякулацията. В различни периоди от живота на мъжа простатата може да даде различни „дефекти": 
• простатит — инфектиране и възпаление, най-често между 25 и 45 години; доброкачествена простатна хипертрофия, при която жлезата бавно се увеличава, а симптомите се проявяват след 45-годишна възраст; 
• рак на простатата, за който обикновено може да се говори едва след 55-годишна възраст, рядко по-рано.

ПРОСТАТИТ

Погледната през микроскоп, простатната жлеза се оказва изпълнена с повече канали и глухи улици от самата Венеция. Те лесно могат да се инфектират, възпалят или запушат било от сгъстена секреция или малки чакълопо-добни камъчета. Така се получава простатит, от който страда всеки трети мъж между 20 и 50 години. Болестта се проявява в четири форми.

ОСТЪР БАКТЕРИАЛЕН ПРОСТАТИТ

Тази инфекция се причинява от бактерии от храносмилателния тракт, които стигат до пикочопровода или през уретрата, или по пътя на кръвта или лимфата. Понякога причинителите са микроорганизмите на венерическите болести (гонорея, хламидии). Симптомите се появяват внезапно и биват: 
• неразположение студени тръпки или треска 
• болки в долната част на гърба, около бедрата или гениталиите 
• пронизваща болка между скротума и ануса 
• болезнено и затруднено уриниране 
• често уриниране 
• болка при еякулация. 
• При преглед чрез туширане лекарят напипва топла, подута и мека простатна жлеза.

Лечение на острия простатит 
След установяване на диагнозата се предписва продължителен (обикновено до четири седмици) курс с антибиотици; подобрението трябва да настъпи след първите няколко дни. В някои случаи простатната жлеза се подува дотолкова, че притиска напълно уретрата, което прави уринирането невъзможно и се налага постъпване в болница. Под местна упойка се поставя катетър, който възстановява дренажа на урината. Ако въпреки лечението възпалителните промени в гънките и каналите на жлезата останат, може да се говори за хронично състояние на болестта.

ХРОНИЧЕН ПРОСТАТИТ

Хроничният простатит е обичайно заболяване в развитите страни. Медицинската статистика разкрива, че един на петима мъже под 40 години и трима от всеки петима в по-напреднала възраст имат хронично възпаление на прос-татната жлеза, което протича без външни симптоми. Съществуват две разновидности на хроничния простатит — причинен от микробна инфекция и такъв, при който има възпаление без признаци на инфекция.

ХРОНИЧЕН БАКТЕРИАЛЕН ПРОСТАТИТ

При него микроорганизмите навлизат в простатната жлеза и причиняват локализирана инфекция с гной и микроабсцеси. Настъпва подуване, което блокира обичайните канали за оттичане и задържа бактериите в жлезата. В някои случаи бактериите се обвиват в простатна секреция, която се втвърдява до малки кристалчета или камъчета, и така се защитават от атаките на имунната система на организма и на антибиотиците. С това се обясняват честите пристъпи на хроничните бактериални простатити. Симптомите варират, но общото между тях е: 
• болка и дискомфорт в простатата, скротума, тестисите, ректума или върха на пениса болки в долната част на гърба, слабините или от вътрешната страна на бедрата водниста секреция от пениса 
• проблеми с уринирането, което зачестява и става болезнено болезнена и/или преждевременна еякулация кръв в спермата 
• инфектиране и подуване на тестисите. За съжаление тези състояния трудно се ликвидират и някои мъже страдат от симптомите им през целия си живот. Хроничен небактериален простатит 
Той може да сполети мъжа по всяко време след пубертета, но най-често се явява между 30 и 50 години. Проявява се с възпаление, при което простатната жлеза отделя бели гнойни клетки, но не и бактерии. Общоприето обяснение е, че това страдание се причинява от ненормално изпразване на пикочния мехур, при което урината отива в каналите на простатната жлеза и предизвиква химическо дразнене и възпаление. Може да се получи или да се влоши, ако мъжът тренира бягане или активен спорт на пълен мехур. Съществува и друга теория, според която някои мъже произвеждат по-гъста и може би по-киселинна простатна секреция, която не може да се оттича нормално през тесните канали и в резултат от натрупването й се получава подуване и възпаление.

Обичайните симптоми са: 
• болки в тестисите, пениса или ректума болки в долната част на гърба, особено след полов акт 
• пареща болка при уриниране 
• секретиране от уретрата, особено след сношение. Лечение на хроничния простатит 
Хроничната инфекция може да се окаже трудно податлива на лечение, понеже възпалението и подутината, така да се каже я капсулират. в жлезата. След поставяне на диагнозата се предписва лечение с антибиотици в продължение на поне шест седмици до три месеца и повече. Противовъзпалителни болкоуспокояващи като ибупрофен също облекчават отока, възпалението и болката.

ПРОСТАТИТ И СЕКС

По време на лечението или докато траят симптомите се препоръчва въздържане от полови контакти. Ако проблемът се дължи на инфекция, съществува възможност за пренасянето й на партньорката, която може да получи цистит или вагинална инфекция. Най-добре е лекарят да прецени кога да възобновите сексуалната си активност. 
 

ПРОСТАТОДЕНИЯ

Характеризира се с болки и симптомите на простатата, но няма признаци за възпаление; или инфекция на жлезата. Секрецията от нея също е нормална и не съдържа гнойни клетки. Простатоденията се среща изненадващо често — на нея се дължат една трета от случаите със симптоми на хроничен простатит.

Те често включват и смущения в половата активност, като: 
• болка при ерекция или еякулация

• спадане на либидото намаляване на количеството отделена сперма

• импотентност. Според някои лекари тук става Дума за психо-сексуален проблем. Причината обаче вероятно е физическа — спазъм на тазовите мускули, причинен от стрес и тревога. Симптомите се утежняват, ако няма достатъчно честа еякулация. Тогава болките се дължат на препълване на простатната жлеза със секрети, които са по-гъсти от нормално. За облекчаване на симптомите на небактериалния простатит и простатоденията може да помогне зачестяване на еякулацията, било чрез полово сношение или чрез мастурбация. По този начин простатната жлеза се облекчава от прекалената секреция и временно усилва притока на кръв. Така се изхвърлят токсините. В някои случаи обаче честата еякулация може само да влоши състоянието. 
Третото предположение е, че простатоденията се дължи на раздразнение или лошо функциониране на простатната жлеза.

Лечение на простатоденията 
То е трудно, а болкоуспокояващите не помагат особено, тъй че някои пациенти стигат до транквиланти за облекчаване на спазмите в простатната жлеза. Не бива обаче да се привиква към тях, защото може да се получи зависимост. Напоследък е установено, че добър ефект има загряването до 37-42,5 градуса по Целзий със специален микровълнов уред, който се вкарва в ануса. Така се увеличава кръвоснабдяването и се активизират естествените оздравителни процеси на организма. Лечението трае по един час на ден и продължава шест седмици. Подобен ефект се получава, като се седи в гореща вана по половин час дневно. Други изпитани методи за лечение на простатоденията включват: 
• акупунктура 
• лазерна терапия 
• медикаменти, отпускащи мускулите (например диазепам) 
• медикаменти, облекчаващи спазмите 
• психотерапия 
• тренировки за отпускане на мускулите. Редовните физически упражнения и богатата на целулоза храна за поддържане на редовен стомах са особено важни за страдащите от простатодения, особено ако се налага да седят на бюро през деня. Продължителната заседналост и запекът засилват симптомите. 
Никотинът, който по правило предизвиква спазми на гладките мускули, може да утежни състоянието, а алкохолът и кофеинът предизвикват пристъпи на болка.

ДОБРОКАЧЕСТВЕНА ПРОСТАТНА ХИПЕРТРОФИЯ

С напредването на възрастта простатната жлеза бавно се увеличава. Този процес се нарича доброкачествена простатна хипертрофия. 
По най-обща статистика един на всеки трима мъже над 50 години има симптомите на простатна хипертрофия. Над 60 години процентът на засегнатите достига 60, при седемдесетгодишните е вече 70 и т.н. 
За съжаление, понеже симптомите се проявяват постепенно, много мъже ги отдават просто на остаряването и не търсят лекарска помощ. Тъй като простатната жлеза .обхваща канала, през който урината излиза навън, хипертрофията й, естествено, предизвиква затруднения на този процес в различна степен. 
Някои мъже имат по-широка уретра, а при други жлезата се разширява навън, а не към уретрата, така че те нямат оплаквания. При други и най-лекото уголемяване на простатата води до трудности в уринирането, чиито симптоми лекарите назовават общо простатизъм. Традиционно те са комбинация между затруднено уриниране и разширяване и удебеляване на пикочния мехур в усилията му да изтласка урината през стеснените пътища.

Поотделно могат да се изброят така: 
• колебание при започване на уринирането 
• слаба струя 
• прекъсване на струята малко след началото или по средата 
• напъване за уриниране 
• изкарване на урината на капки 
• задържане на част от урината 
• дискомфорт при протичане на физиологичния процес 
• неспособност за задържане на уринирането и необходимост от спешно или по-често облекчаване 
• уриниране нощем 
• усещане за неизпразнен пикочен мехур. Кръв в урината или спермата не е характерен симптом на страданието и при появата му трябва незабавно да се консултирате с лекар.

КОЕ ПРИЧИНЯВА ПРОСТАТНАТА ХИПЕРТРОФИЯ@

ЛЕЧЕНИЕ НА ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА - Иван Хр. Къжелов



Гласувай:
4



1. minevv - dbd
30.10.2015 15:02
И всичко това-защото малко е секса за мъжете!!
цитирай
2. elenkokoschkov - Аз мисля ,че
30.10.2015 18:36
minevv написа:
И всичко това-защото малко е секса за мъжете!!


нещата се преекспонират.
Особено с рекламите по телевизията .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 1372534
Постинги: 860
Коментари: 2782
Гласове: 4848
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031