Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2015 09:17 - Облекчаването на болката е основно човешко право, на което медицината обръща гръб -д-р Руйчев
Автор: elenkokoschkov Категория: Други   
Прочетен: 873 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
11 октомври е Международният ден на болката.   Логото на този ден “Облекчаването на болката - основно човешко право” го знаем от години, но какво от това?   Конкретно по заболявания ще кажем, че болките от междупрешленни дискове се овладяват най-успешно – в близо 75 на сто от случаите. Десетина болни, които бяха пред операция от дискова херния, сега са добре, без всякакви други лекарства, освен гимнастиката, която правят индивидуално, всекидневно. 19-годишно момче избегна операция, 33-годишна жена дойде след две неуспешни операции с долна парапареза и незадържане на урина, шампионка по брой такива операции – 4 пъти – също овладя уринирането си.   Операциите вече не са сигурен метод за премахване на болката.    Нещо повече – три години по-късно лекуваните с китайска медицина са често по-добре от оперираните! От друга страна, това показва, че правилното лечение с китайска медицина (в това число иглотерапия) не само обезболява, а и лекува, защото предотвратява сраствания на меките тъкани около диска и нервните коренчета – нещо, което се случва и след операция.    Този извод бе възприет без възражения от лекари с различни специалности на международни форуми за изследване и лечение на болката, където докладвахме нашия опит.    Смея да твърдя, че нашата скромна “пейн клиника” заема достойно място в Европа.

Установихме, че най-добре е първо да се започне лечението с китайска медицина, защото алтернативата да направим епидурално (с инжекция в гръбнака) обезболяване на дискоболен все пак носи минимален риск.   Голям контингент са пациентите с артритни болки. Разнообразието е много голямо и при напреднали деформации за съжаление резултатите са частични. И въпреки това дори болни с коксартроза се научават при нас как да се обезболяват вкъщи с помощта на мокса, периодично идвайки на контролен преглед.    В момента имаме десетина възрастни двойки, които взаимно облекчават страданията си по наше предписание. Възможностите освен мокса са обучение в масаж с балсам или индивидуални източни упражнения, за които няма възрастов предел.    Добри са резултатите ни при мигрена, болезнена менструация, болки в гръбнака и врата.   33-годишна жена с няколкомесечна болка от дискова херния ,отчаяна след лечението при множество невролози, паникьосана от дилемата дали да се оперира или да ходи на екстензия в Павел баня, случайно се насочила към нас, упътена от наш пациент.    След като усети облекчение и започна да добива надежда за бъдещето си, ме попита:  ”Е, добре де, защо нито един лекар не ме насочи към вас? Вие не сте знахар или чакръкчия, вие сте анестезиолог – именно специалист по болката?”    Ето на този въпрос  аз не мога да си отговоря вече две години след откриване на звеното ни!

Какво пречи на колегите да осведомяват пациентите с хронична болка, че има такава възможност за лечение?

Не се изисква направление, само да им кажат – така и така, ако искате – идете в “Света Анна”.
Дори да не може да си го позволи, болният има право поне да знае за това лечение! 
Инак за какво човешко право говорим?   Става дума за бъдещето на “Медицината на болката” в България.    Става дума за това, че професори пишат по пресата, без да знаят какво е определението за болка. Дори не знаят, че болката се нуждае от друго определение, освен “симптом”.    А това са разбирания в медицината преди 50 години!    След нашето поколение медици няма да има кой клинично да разглежда болката.    Апаратите няма да я “видят” никога, а все повече специалисти се осланят само на тях!    Кой още обучава студентите по медицина в диагностика на болката?  Или в диференциалната й диагноза?    Какво чудно има тогава, че вчерашната ми пациентка са я пратили за изследване на бактерии в стомаха (отнема 14 дни и струва немалко!), а тя е с междуребрена невралгия?    Разбирате ли колко далеч отиват нещата? Да сте чули у нас някой медицински институт да има болката като учебна програма или да има катедра “Болка”?    Всичко това се осъзнава на Запад и на Изток от години, затова конвенционалната медицина по света търпи преображение – появи се нова специалност “Лечение на болката”! А въз основа на натрупания вече опит и “Медицина на болката”.   КОЙ Е д-р Богдан Руйчев Д-р Богдан Руйчев е работил 30 години като анестезиолог в АГ болницата “Майчин дом”.    От 15 години се занимава с традиционна китайска медицина.    Завършил акупресура и курсове по рефлексотерапия.    Бил е на специализация по пулсология в Прага.    Практикувал е в клиниката по алтернативна медицина към университетската болница Хадаса в Ерусалим.    Специализирал е при проф. Морис Муса във висшето училище по акупунктура в Париж.    През 2003 г. заминал на обучение в Пейн клиника (за лечение на болката) в Осака, Япония.    От 1 юни оглавява първото и единствено засега у нас отделение по лечение на болката в университетската болница “Св. Ана” (бившата Окръжна) в София   Още по темата ТУК    



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 1387928
Постинги: 862
Коментари: 2788
Гласове: 4859
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930