Постинг
27.07.2015 20:38 -
СПОРЕД ТКМ ОРИЗЪТ Е ПОЛЕЗЕН ЗА ДАЛАКА, СТОМАХА И БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 27.07.2015 20:43
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове:
3
Последна промяна: 27.07.2015 20:43
Оризът е основна храна за китайците и над половината от население на нашата планета. За азиатците той е като хляба за българина. За жителите на Китай, Япония, Индия, Индонезия и почти цяла Азия оризът е нещо повече от хранителен продукт.
Той е част от културата на тези страни, където хората го считат за дар от боговете, символ на живота и плодородието.
Днес за най-голям производител на ориз в света се определя Индия, но според археологическите находки, за първи път той е култивиран в Китай още в дълбока древност, някъде преди повече от 6 хиляди години. Освен в кухнята, в Азия оризът се използва и като суровина за производството на бира, алкохол, високо се ценят и лечебните му свойства.
Във Филипините използват триците от ориза като източник на витамин В и средство за лечение и превенция на болестта бери-бери. В Малайзия в „Книгата на билките в малайзийската медицина" препоръчват водата от сварената зелена част на ориза като лосион за очи и при остри възпаления на вътрешните тъкани, а стритите на прах зърна – при кожни заболявания. В Камбоджа люспите на зрелия ориз се считат за добро средство при дизентерия, а тези на тримесечния - за добър диуретик. В Индия водата от сварения ориз се предписва като мехлем срещу възпаления и раздразнения по кожата. Китайците вярват, че оризът укрепва далака и стомаха, повишава апетита, лекува стомашни разстройства, подобрява слуха и зрението, хармонизира работата на вътрешните органи, стимулира кръвообращението, успокоява,утолява жаждата, лекува диария.
Предполага се, че в света съществуват около 25 хиляди сорта ориз, но най-често консумираните от тях са белия и кафявия. За най-полезен се счита кафявия или пълнозърнест ориз, от който се премахва само люспата и така се запазват максимално хранителните му качества. Белият полиран ориз, който се използва в нашата кухня, преминава през многократна обработка. От него се изчистват не само люспата, но и триците и зародиша, след което зърната се полират. Но въпреки това белият ориз също е полезен за здравето, тъй като зарежда организма с енергия, стимулира работата на червата и е добър източник на витамин В.
ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО
Още по темата
ГХИ – ЗЛАТНАТА ХРАНА /МАСЛО ГХИ КАК ОНО ЕСТЬ...
Още по темата
ГХИ – ЗЛАТНАТА ХРАНА /МАСЛО ГХИ КАК ОНО ЕСТЬ...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари