Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2015 20:38 - СПОРЕД ТКМ ОРИЗЪТ Е ПОЛЕЗЕН ЗА ДАЛАКА, СТОМАХА И БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ
Автор: elenkokoschkov Категория: Други   
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.07.2015 20:43


Оризът е основна храна за китайците и над половината от население на нашата планета. За азиатците той е като хляба за българина. За жителите на Китай, Япония, Индия, Индонезия и почти цяла Азия оризът е нещо повече от хранителен продукт.   Той е част от културата на тези страни, където хората го считат за дар от боговете, символ на живота и плодородието.   Днес за най-голям производител на ориз в света се определя Индия, но според археологическите находки, за първи път той е култивиран в Китай още в дълбока древност, някъде преди повече от 6 хиляди години. Освен в кухнята, в Азия оризът се използва и като суровина за производството на бира, алкохол, високо се ценят и лечебните му свойства.   Във Филипините използват триците от ориза като източник на витамин В и средство за лечение и превенция на болестта бери-бери. В Малайзия в „Книгата на билките в малайзийската медицина" препоръчват водата от сварената зелена част на ориза като лосион за очи и при остри възпаления на вътрешните тъкани, а стритите на прах зърна – при кожни заболявания. В Камбоджа люспите на зрелия ориз се считат за добро средство при дизентерия, а тези на тримесечния - за добър диуретик. В Индия водата от сварения ориз се предписва като мехлем срещу възпаления и раздразнения по кожата. Китайците вярват, че оризът укрепва далака и стомаха, повишава апетита, лекува стомашни разстройства, подобрява слуха и зрението, хармонизира работата на вътрешните органи, стимулира кръвообращението, успокоява,утолява жаждата, лекува диария.   Предполага се, че в света съществуват около 25 хиляди сорта ориз, но най-често консумираните от тях са белия и кафявия. За най-полезен се счита кафявия или пълнозърнест ориз, от който се премахва само люспата и така се запазват максимално хранителните му качества. Белият полиран ориз, който се използва в нашата кухня, преминава през многократна обработка. От него се изчистват не само люспата, но и триците и зародиша, след което зърната се полират. Но въпреки това белият ориз също е полезен за здравето, тъй като зарежда организма с енергия, стимулира работата на червата и е добър източник на витамин В.   ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

О
ще по темата
  ГХИ – ЗЛАТНАТА ХРАНА /МАСЛО ГХИ КАК ОНО ЕСТЬ... 


Тагове:   ориз,   здаве,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenkokoschkov
Категория: Други
Прочетен: 1383501
Постинги: 862
Коментари: 2788
Гласове: 4859
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930